Jorge Rey komt met onheilspellende weersvoorspellingen voor Spanje

door admin
Jorge Rey komt met onheilspellende weersvoorspellingen voor Spanje

Het noorden van Spanje kreeg het afgelopen weekend al een voorproefje. In plaatsen als Galicië, Asturië, Cantabrië en het Baskenland vielen flinke hoosbuien. In Gijón ontwortelde de storm bomen en sloeg lantaarnpalen tegen geparkeerde auto’s. “Historische keien”, zo beschreef Rey de grote hagelstenen die vielen in Vizcaya.

Overal regen

Volgens Rey zijn deze stormen slechts het begin. “De buien gaan zich verspreiden over veel delen van het land.” Met name in Andalusië, Extremadura en Castilla-La Mancha wordt een flinke plens verwacht. “Ze komen er snel aan, en op sommige plekken worden ze behoorlijk intens.” 

Een bijzondere oktober

Rey voorspelt bovendien een oktober “heel anders dan andere jaren.” De kou zal eerder dan normaal arriveren. Deze voorspelling baseert de weerziener op het gedrag van zwaluwen. Ook spreekt hij over een mogelijke winter vol sneeuwstormen en zware windstoten.

Vergelijking met Griekenland

Het noodweer met hevige overstromingen dat Griekenland recentelijk teisterde, is volgens Rey een les voor Spanje. In Griekenland viel in één dag meer dan 800 liter per vierkante meter. “Dat levert desolate beelden op,” zegt Rey. Het aantal doden als gevolg van het noodweer in Griekenland staat inmiddels op 15.

Extreem weer ook voor Spanje?

Ook de regio’s Madrid en Toledo maakten extreem weer mee vorig weekend. Op de vraag waarom Spanje tot nu toe gespaard blijft van nog extremer weer, zegt Rey het volgende: “Zowel Spanje als Griekenland hebben na de zomer zeer warme Middellandse Zee-wateren, maar Griekenland kreeg te maken met veel intensere kou, wat leidde tot de zware stormen.”

Aemet voorspelt onstuimig weer dit weekend

“Verwacht dit weekend hevige stormen”, waarschuwt de Spaanse weerdienst Aemet, die met een regenvoorspelling op iets kortere termijn komt. Het ziet ernaar uit dat een nieuwe DANA (Depresión Aislada en Niveles Altos) de Iberische schiereiland zal treffen, met name vanaf vrijdag tot minstens maandag.

Waar en wanneer

Volgens Aemet zullen de regenbuien zich vanuit het zuiden naar het noorden verspreiden. Vooral op zaterdag wordt veel neerslag verwacht in de Comunidad Valenciana, de Regio Murcia, de Comunidad de Madrid en het zuiden rondom Cádiz in Andalusië. Regenval tussen de 40 en 60 liter per vierkante meter is mogelijk. 

Temperatuurschommelingen

Aemet geeft ook aan dat de temperaturen zullen variëren. “In het algemeen zullen de temperaturen normaal zijn voor deze tijd van het jaar, hoewel het in het noorden en de eilandengroepen iets warmer kan zijn en in het binnenland wat koeler.” 

Verder vooruitzicht

Voor de laatste week van september is het weerbeeld nog onduidelijk. Aemet verwacht echter wel dat de temperaturen overwegend hoger zullen zijn dan gebruikelijk, behalve in enkele binnenlandse gebieden.

Onweer

Aemet benadrukt dat de regenbuien gepaard kunnen gaan met flinke onweersbuien. Voor de week van 18 tot 24 september is er een hogere kans op neerslag in het noordwesten van het schiereiland, het Cantabrische gebied en de Pyreneeën. 

Dit vind je misschien ook leuk