Juridische strijd op Canarische Eilanden rond gebruik toeristische appartementen

door admin
Juridische strijd op Canarische Eilanden rond gebruik toeristische appartementen

De eerste boetes voor het gebruik van toeristische appartementen als woonruimte in bepaalde toeristische gebieden op de Canarische Eilanden hebben geleid tot een juridische strijd. Eigenaren van deze woningen zijn naar de rechter gestapt.

Ze hebben een beroep gedaan op de rechtbanken om het privégebruik van hun eigendommen te verdedigen. Krachtens de Wet op Toeristische Vernieuwing en Modernisering van de Canarische Eilanden die in 2013 werd ingevoerd, zouden ze die niet als woonruimte mogen gebruiken. De wet vereist dat eigenaren hun eigendommen verhuren aan toeristische exploitanten, met als enige uitzondering dat ze kunnen aantonen dat het onroerend goed hun gewone verblijfplaats is sinds vóór 2017.

Zes sancties tussen 2.000 en 9.000 euro opgelegd

Volgens de lokale krant La Provincia heeft het regionale ministerie van Toerisme de afgelopen drie jaar zes sancties opgelegd, variërend van €2.000 tot €9.000. De sancties waren voor zes eigenaren die hun eigendommen gebruikten als hun hoofd- of tweede woning. In reactie daarop is het platform dat getroffen eigenaren vertegenwoordigt al begonnen met het aanvechten van deze sancties bij de rechtbanken.

Schending van recht op eigendom

De getroffenen, verenigd zijn in de Vereniging van Gedupeerden door de Toeristenwetgeving, betogen dat deze situatie “het recht op eigendom schendt en duizenden eigenaren in de steek laat”. Daarom hebben ze in januari een volksinitiatief met meer dan 15.000 handtekeningen ingediend bij het parlement van de Canarische Eilanden. Hierin wordt gevraagd om wijziging van de regelgeving, zodat het gemengde gebruik van appartementen in toeristische gebieden wordt toegestaan.

Strijd gaat door tot Europees Hof van Justitie

Hoewel de eigenaren vertrouwen hebben in een positieve uitkomst via de administratieve weg, waarschuwen ze dat ze, als ze falen, door zullen gaan met hun juridische strijd tot aan de hoogste instanties. In feite beweren ze dat, indien nodig, ze zelfs naar het Europees Hof van Justitie zullen gaan om hun belangen te verdedigen.

Bijna 39.000 huizen voor vakantieverhuur

Op de Canarische Eilanden zijn er naar schatting zo’n 38.900 huizen die als vakantieverhuur worden aangeboden volgens gegevens die zijn gepubliceerd in een studie van de regering van de Canarische Eilanden in december 2020. Volgens het Nationaal Instituut voor Statistiek (INE) gaat het om 38.768 huizen (februari 2022). Om de werkelijke cijfers te kennen, is het echter noodzakelijk om alle verhuurplatforms na te pluizen. Volgens een dergelijk onderzoek van de autonome gemeenschap worden er 159.671 bedden gepubliceerd. Gemiddeld 4,1 bedden per woning.

Lees ook: Gaan Canarische Eilanden ook buitenlandse kopers van huizen weren?

Dit vind je misschien ook leuk