Kan Mallorca niet-ingezetenen verbieden huizen te kopen?

door admin
Kan Mallorca niet-ingezetenen verbieden huizen te kopen?

Een inzending van senator Vicenç Vidal, die tot de Més-partij behoort, werd woensdag ook door de socialisten aanvaard en dus door het plenum aangenomen. De conservatieve Volkspartij van de oppositie onthield zich van stemming.

Plannen niet verenigbaar met EU-wetgeving

Het panel wil nu samen met de regering van de Balearen onderzoeken in hoeverre een dergelijke beperking mogelijk is. Alle partijen verklaarden echter dat deze plannen niet verenigbaar waren met de huidige EU-wetgeving. Op Mallorca had de Pi-partij gezegd dat Schengenlid Denemarken niet-ingezeten buitenlanders verbiedt onroerend goed te kopen op sommige van zijn eilanden.

Senator Vidal voerde aan dat de situatie op de Balearen volledig uit de hand loopt wat de aankoop van onroerend goed betreft. Daarom zouden er beperkingen moeten komen. Hij beschreef het resultaat van de stemming in de Senaat als een “volledig succes”. Het doel is om eindelijk de vastgoedmarkt op de eilanden te reguleren.

“De Balearen zijn geen themapark waar de mensen van onze eilanden niet meer passen”, aldus beargumenteerde minister Negueruela van Economisch Model, Toerisme en Werk, zijn voornemen om verkoop van woningen aan niet-residenten te beperken.

Negueruela zegt open te staan voor de beperking van de aankoop van huizen in de archipel (met de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) door niet-ingezetenen en mensen die minder dan vijf jaar in het gebied wonen te verbieden.

Bekijk ook: Balearen willen aankoop van huizen door niet-ingezetenen beperken

Ondanks het feit dat de regering van de Balearen en de oppositie overeenkomen om de aankoop van onroerend goed aan niet-residenten te beperken, voorkomt het gemeenschapsbeleid van de Europese Unie (EU) discriminatie bij de aankoop van woningen op basis van factoren als woonplaats of nationaliteit. In dit opzicht is Denemarken voorlopig het enige land in de EU dat in dit opzicht een gedifferentieerd wettelijk kader heeft. 

Bekijk ook: Buitenlanders kopen meer huizen in Spanje dan ooit

Dit vind je misschien ook leuk