Traditiegetrouw worden hier tomaten van de soort Huevo de Toro geveild, een geliefde tomatensoort en volgens kenners een ware delicatesse. In het Parque de San Agustín had de jury het naar eigen zeggen moeilijk een keuze te maken vanwege de toenemende kwaliteit van de ingezonden tomaten.
Het evenement wordt georganiseerd door het gemeentebestuur van Coín en het Grupo de Desarrollo Rural Valle del Guadalhorce, met steun van de Junta de Andalucía, de provincie Málaga en de Tomate Huevo de Toro Producenten Vereniging.
Meest spectaculaire product
Bij deze editie van de wedstrijd won de pompoen, ingebracht door Cristóbal Guerrero Hevilla, de prijs voor het meest spectaculaire product. Hij sleepte ook de prijs voor het beste fruit in de wacht met een indrukwekkende watermeloen. De prijs voor de beste groente ging naar een lading tomaten ingediend door José Mena García.
Beste Tomate Huevo del Toro
Wat betreft de tomatenprijzen: Voor het winnende kistje werd 1.900 euro betaald. Dat geld ging naar indiener Daniel García Plaza, gevolgd door José Mena García op de tweede plaats en José Guerrero Hevilla op de derde plaats. Vorig jaar ontving de indiener van het winnende kistje liefst 4.000 euro.
Wat maakt de Huevo del Toro tomaat zo bijzonder?
De Huevo de Toro tomaat (letterlijk vertaald ‘stierenei’-tomaat) is een variëteit tomaat die erg groot is, hartvormig of afgeplat. De tomaat dankt zijn naam aan zijn vorm en grootte, die zou lijken op een stierenteelbal. Het gewicht varieert van 300 tot 600 gram per stuk. Er zijn zelfs Huevo del Toro tomaten van meer dan een kilo. Het is zonder twijfel een zeer unieke tomaat.
Dit tomatenras heeft een kwaliteitskeurmerk dat het onderscheidt van andere tomaten. Naast de meestal grote omvang van de tomaat is ook de smaak heel speciaal. De tomaat heeft weinig zaden en een zeer vlezig hart en wordt gewaardeerd om zijn romige en zachte textuur. In de mond valt het op door de perfecte balans tussen zuurgraad en zoetheid.
Het oogsten van de Huevo del Toro tomaat in vallei van Coín wordt meestal ’s morgens vroeg gedaan. Want pluk je de tomaat als het al warm is, kan het simpele contact eemee de smaak al bederven. Het beste wordt de tomaat geplukt als deze groen en rood van kleur is. Lees meer over deze bijzondere tomaat op Saboramalaga.es.
De Tomate Huevo de Toro heeft een beperkt seizoen, meestal van juni tot eind augustus. Dit korte seizoen draagt bij aan de exclusiviteit en vraag naar deze tomatensoort. De tomaat heeft in de loop der jaren steeds meer een iconische status verworven in de regio en wordt geassocieerd met de culinaire tradities van Andalusië. Er worden zelfs evenementen en festivals rondom deze tomaat georganiseerd.