Klimaatactivisten vallen luxe beach club op Ibiza binnen

door admin
Klimaatactivisten vallen luxe beach club op Ibiza binnen

Een groep milieuactivisten is dinsdag een luxe strandclub in Sant Josep (Ibiza), binnengevallen om de klimaatcrisis te bekritiseren. De actievoerders richtten hun protest op de onhoudbaarheid van de levensstijl van de superrijken in het licht van de klimaatcrisis.

Met spandoeken in het Engels uitten de demonstranten van de organisaties Futuro Vegetal en Extinction Rebellion slogans als “Privéjets en megajachten = klimaat- en energieonrechtvaardigheid” en “Jij consumeert, anderen lijden”. Uiteindelijk wisten beveiligers van de club Blue Marlin het protesterende gezelschap uit het interieur te verwijderen.

Lees ook: Twee activisten lijmen zich vast aan doeken van Goya in het Prado Museum

Met ‘+1,5ºC’ op de muur aangebracht, verwezen de activisten naar de temperatuurstijging die als limiet is gesteld in het Akkoord van Parijs, een juridisch bindend internationaal verdrag over klimaatverandering. Volgens de klimaatactivisten “wijst alles erop dat deze limiet dit decennium zal worden overschreden”.

Campagne ‘Jets en jachten’

De actie van dinsdag maakt deel uit van een campagne onder de slogan ‘Jets en jachten, het feest is voorbij’, geïnitieerd door het platform Eivissa es rebel·la, dat verschillende lokale klimaatorganisaties verenigt. Het heeft tot doel “om gedurende de hele week in Ibiza verstoringen te veroorzaken” om “het verbod op privéjets en de afschaffing van luxe emissies” te eisen.

‘Luxe uitstoot van megerijken’ als eerste aan de beurt

Futuro Vegetal riep op om, in het licht van de “klimaatcrisis”, de ‘luxe uitstoot’ van de zogenaamde ‘megarijken’ als eerste aan te pakken. “Het kan niet worden toegestaan dat een losbandige levensstijl van een minderheid klimaatchaos veroorzaakt voor de rest van de bevolking”, verklaarde de organisatie in een persbericht.

Lees ook: Klimaatactivisten laten nu ook lege banden van SUV’s leeglopen

Ze benadrukten verder dat “de samenleving te maken krijgt met ongekende extreme klimaatgebeurtenissen die zullen verslechteren, waardoor een onmiddellijke vermindering van de uitstoot nodig is om de ergste scenario’s te vermijden”. Ze voegden eraan toe: “Maar op Ibiza wordt een levensstijl gepromoot die de planeet en het leven van miljoenen mensen en andere dieren vernietigt”.

Lees ook: Costa del Sol wint flink terrein als luxe bestemming met Marbella voorop

Dit vind je misschien ook leuk