Twee activisten lijmen zich vast aan doeken van Goya in het Prado Museum

door admin
Twee activisten lijmen zich vast aan doeken van Goya in het Prado Museum

Twee milieuactivisten van de groep Futuro Vegetal lijmden zich vast aan de lijsten van Goya’s ‘Las Majas’-schilderijen in het Prado Museum. Tussen beide schilderijen schreven ze het bericht ‘+1,5º’ om te waarschuwen voor de stijging van de mondiale temperaturen die een onstabiel klimaat en ernstige gevolgen over de hele planeet zullen veroorzaken.

Na het ontstane tumult werd eerst het publiek de zaal uitgewerkt. Vervolgens zijn de twee jonge vrouwen zonder extra problemen door de politie uit de zaal gezet en het Prado Museum hoopt deze morgen weer te openen. De activisten hadden met speciaal plastic materiaal voor de aanval (lijm en spuitverf) de metaaldetector bij de ingang van het museum vermeden.

Dit protest wordt toegevoegd aan andere die zich de afgelopen weken hebben voorgedaan, zoals die van twee milieuactivisten die tomatensoep gooiden naar Van Goghs ‘Zonnebloemen’, tentoongesteld in de National Gallery in Londen, of toen ze aardappelpuree gooiden naar een stilleven van de Franse schilder Monet in een museum in het Duitse Potsdam, net buiten Berlijn. En gisteren nog gooiden andere activisten gepureerde groenten op Van Goghs De zaaier in het Bonaparte-paleis in Rome. Geen van de doeken raakten beschadigd. Er zat glas voor. 

In het licht van de golf van ‘ecovandalisme’ vertelden bronnen van het Prado Museum vorige week aan El Cultural dat ze er de voorkeur aan gaven om voorzichtig te zijn en deze feiten niet openbaar te maken. “Hoewel we alert blijven, houden we ons bij deze gelegenheid liever onopvallend en doen daarom hierover liever geen uitspraken.”

Dagen geleden erkende de directeur, Miguel Falomir, tijdens de presentatie van een tentoonstelling dat de kunstgalerie een “waakzaam” is en meer bewaking heeft ingezet. Met het oog op deze aanval is het duidelijk dat deze verhoging van de veiligheid niet heeft plaatsgevonden of onvoldoende is geweest.

“Ik weet niet of het zin heeft om hier veel over te zette, want de activisten willen juist deze publiciteit”, zei Falomir, die van mening is dat “er veel intelligentere manieren zijn om nobele doelen te verdedigen; dingen op deze manier doen, bewerkstelligen gewoon het tegenovergestelde”.

“Het zijn geen activisten, ze zijn ongewenst”, was de reactie van de burgemeester van Madrid, José Luis Martínez-Almeida, op Twitter kort nadat het nieuws zich had verspreid.

Dit vind je misschien ook leuk