Klimaatopwarming brengt meer tropische ziekten naar Spanje

door admin
Klimaatopwarming brengt meer tropische ziekten naar Spanje

Deze ziekten zijn typisch voor warme, tropische landen. Sinds begin oktober maken muggenbeten echter een comeback. Normaal gesproken trekt de herfst deze insecten niet aan. Maar met de aanhoudende hogere temperaturen verandert de situatie. En muggen kunnen ziektes overbrengen. Hoe tropischer het wordt, hoe meer Spanje te maken krijgt met ziektes uit warme landen. 

Bekijk ook: Flinke toename van muggen die westnijl-virus kunnen overdragen

Deze zomer werden twee gevallen van Krim-Congo hemorragische koorts vastgesteld in het westen van Spanje, in de provincie León. De beet van een teek veroorzaakte de overdracht van deze ziekte die vrij bekend is uit Afrika, de Balkan of het Midden-Oosten. Krim-Congo-koorts is nu toegevoegd aan de lijst van ziekten in Spanje. Helemaal bovenaan staat knokkelkoorts. Die bestaat sinds 2018 in Spanje, maar met de toenemende verspreiding van muggen wordt de toestand zorgelijker. De insecten kunnen zorgen voor de terugkeer van Zika, Chikungunya en zelfs gele koorts.  

Muggen doen het goed in Spanje

“Muggen zijn er al een aantal jaren, maar met de constant stijgende temperaturen zijn het er steeds meer”, legt infectieziektespecialist Joan Cayla uit. Met de sterke hittegolven en de nazomer die bijna gelijk is aan de zomer, doen muggen en teken het goed in Spanje. “Muggen zijn nu al maanden actief, terwijl we er eerder geen hadden, zeker niet meer in oktober”, vertelde Tomàs Montalvo, hoofd van het muggenbewakingsprogramma bij het Agentschap voor Publieke Gezondheidszorg aan de Catalaanse media.

Muggen: 82 risicogebieden in Barcelona

Dit Agentschap heeft ook 82 gebieden geïdentificeerd met een risico op verspreiding van muggen in Barcelona. De buurten van Sants-Montjuïc, waaronder Poble Sec, Putxet en Farró, worden het zwaarst getroffen. De aanwezigheid van muggen hangt af van de omgevingstemperatuur en de aanwezigheid van water. Ooit hoefden mensen na een beet alleen maar te vrezen voor irritante jeuk, maar het wordt steeds belangrijker om muggenbeten te voorkomen vanwege de mogelijke overdracht van tropische ziekten.

Bekijk ook: Mug die westnijlvirus kan overbrengen gevestigd in Catalonië

Tijgermug

Van de 62 bestaande soorten in Spanje is het de tijgermug die zich het meest zorgen maakt. Deze werd in 2004 voor het eerst in Barcelona gedetecteerd en kan 22 virussen tegelijk vervoeren. De meest voorkomende? Dengue, zika en chikungunya. Over het aantal gevallen van knokkelkoorts, ook wel tropische griep genoemd, zegt de Spaanse infectioloog: “De officiële cijfers in Spanje heb ik niet, maar dat zijn er vast veel”. En het zijn juist muggen die deze ziekte verspreiden. In verband met dat er wereldwijd steeds meer gereisd wordt. 

Meer overdracht door reizen

“Tegenwoordig is het veel gemakkelijker om naar andere landen te reizen. Er zijn ook veel oorlogen en de Covid-crisis. Dit alles zorgt ervoor dat mensen meer gaan bewegen en ziektes met zich meebrengen”, zegt onderzoeker Joan Cayla. Dengue-koorts is vooral bekend in Latijns-Amerikaanse landen zoals Cuba. Mensen brengen het virus naar Europa waar het vervolgens “inheemse gevallen” creëert. Mensen die het virus oplopen door een beet, zonder te hebben gereisd. Het resultaat is gedurende 3 tot 14 dagen symptomen als koorts, pijnen en hoofdpijn.

Mogelijk ook gele koorts terug

Dat is niet alles. Gele koorts is niet uitgesloten. Spanje was sinds de 19e eeuw van deze ziekte verlost. “Het is mogelijk”, geeft Joan Cayla toe. “Gele koorts is een ziekte van warme landen, maar met de stijging van de temperaturen is de atmosfeer nu ook hier gunstig voor hen”.

Teken

De gele koorts zou dan worden toegevoegd aan de westnijlkoorts, die korte tijd in Andalusië aanwezig was. En dat was nog zonder de insecten te tellen die niet vliegen. Sinds deze zomer brengen teken ook Krim-Congo-koorts terug. Spanje acclimatiseert zich geleidelijk aan voor Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse ziekten.

Dit vind je misschien ook leuk