Het kraken van woningen is een grote zorg geworden voor huiseigenaren in Spanje die niet het gehele jaar in hun eigen woning verblijven. Ook het Ministerie van Binnenlandse zaken onderschrijft het probleem van het feit dat mensen zonder toestemming onbewoonde panden betrekken. Toch lijkt het aantal kraakpanden in een jaar tijd wel behoorlijk te zijn afgenomen.
Om deze vergelijking te maken heeft het Ministerie de cijfers van januari en juni 2021 vergeleken met dezelfde maanden in 2022. Vorig jaar zijn er officieel 10.220 kraakpanden geregistreerd, dat waren er 5,43 procent minder dan in dezelfde maanden in 2021.
Welke Spaanse regio’s hebben het meest te maken met kraakpanden?
Madrid en Andalusië hebben dit illegale fenomeen aanzienlijk terug weten te brengen met respectievelijk 15,4 procent en 6,26 procent minder kraakpanden in 2022 ten opzichte van 2021. Toch zijn er andere regio’s, zoals Valencia, Extremadura en Murcia, waar in een jaar tijd alleen maar meer krakers zich illegaal hebben gevestigd in panden. In Valencia steeg het percentage gekraakte woningen bijvoorbeeld met maar liefst 23 procent tussen de gemeten jaren.
De plekken in Spanje die in een jaar tijd het aantal kraakpanden procentueel het meest hebben weten terug te dringen zijn Ceuta en Melilla. Het aantal kraakpanden is hier met respectievelijk 41,67 procent en 33,3 procent afgenomen. Het Spaanse Ministerie nuanceert deze cijfers wel aangezien deze gebieden een stuk kleiner zijn met een lager bevolkingsaantal dan bijvoorbeeld in Madrid.
Maffia strijkt duizenden euro’s op in Catalonië door deals met verhuurders
Het probleem van kraakpanden is in Catalonië het grootst. Gegeven het feit dat er vorig jaar in heel Spanje sprake was van iets meer dan 10.000 kraakpanden, registreert Catalonië met 4.341 gekraakte woningen bijna de helft van het aantal kraakpanden in heel Spanje. In deze regio houden vooral maffiagroeperingen zich bezig met het kraken van panden en strijken ze vervolgens duizenden euro’s op door deals te sluiten met grote verhuurders om deze woningen ‘terug te geven’.