Kritieke situatie Spanje: in 2035 heeft ruim 37 procent Spanjaarden overgewicht

door admin
Kritieke situatie Spanje: in 2035 heeft ruim 37 procent Spanjaarden overgewicht

De wetenschap vraagt namelijk al jaren om obesitas als chronische ziekte te erkennen. Ondanks dit krijgt de patiënt in veel gevallen zelf de schuld hiervan. Op deze ziekte heerst een taboe en volgens de Spaanse vereniging die studie doet naar obesitas (Seedo) moeten we het beeld veranderen: “Het is een ziekte op zich, complex, chronisch en heeft vaak meer dan één oorzaak.”

Wereld obesitas dag op 4 maart

Het is niet alleen een kwestie van teveel eten en te weinig bewegen. Dat overgewicht gelijkstaat aan gulzigheid, luiheid en een gebrek aan wilskracht is zo stevig verankerd in de maatschappij terwijl er ook andere factoren zijn zoals stress, slaapgebrek en mentale problemen die een abnormale of overmatige vetophoping in het lichaam kunnen veroorzaken.

Mede hierdoor willen verenigingen de blik van de maatschappij veranderen op obesitas. Een van de middelen hiervoor is Wereld obesitas dag die dit jaar op zaterdag 4 maart valt. De slogan ‘Changing perspectives: let’s talk about obesity’ heeft als doel de misvattingen en het stigma op deze ziekte voorgoed uit de wereld te helpen.

Zorgprofessionals zelf ook schuldig

Niet alleen de maatschappij is schuldig aan dit beeld van overgewicht. De WHO toonde aan dat kinderen, maar ook volwassenen, met overgewicht vaker worden gepest. Deze benadering heeft zich verder verspreid waaronder zelfs naar de gezondheidszorg. Veel professionals zijn zelf de oorzaak dat mensen met obesitas geen hulp durven te vragen aan artsen. Vaak wordt geadviseerd om beter te eten en meer te bewegen en wordt er onvoldoende gekeken naar de ware oorzaak van overgewicht bij die specifieke persoon. Bovendien zijn er wel medicijnen tegen overgewicht maar worden deze alleen vergoed voor diabetici. Deze vorm van discriminatie is de reden dat veel patiënten hun heil zoeken op het internet of bij andere huismiddeltjes, met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid.

Handjevol ziekenhuizen Spanje snapt multidisciplinaire aanpak tegen obesitas

Niet alle zorginstellingen gaan op deze manier om met overgewicht. Zo is ziekenhuis Infanta Leonor in Madrid een van de drie ziekenhuizen in Spanje die voedingsworkshops aanbieden. Hier komen voornamelijk mensen die zich bewust zijn dat hij of zij op bepaalde momenten om emotionele redenen teveel of te slecht eet. Psychologische hulp is nodig om te begrijpen waarom mensen last hebben van eetbuien. Als mensen zich hiervan bewust zijn dan kan de patiënt dingen veranderen zodat dit gedrag in de toekomst niet meer voorkomt.

Hoewel er nu drie ziekenhuizen zijn die deze vorm van hulp bieden, zou psychologische ondersteuning een vast onderdeel moeten zijn van een multidisciplinaire aanpak tegen obesitas, zo meldt de Spaanse vereniging die studie doet naar obesitas. Dit is een van de zaken die we ter sprake gaan brengen op de Wereld obesitas dag.

Enkele cijfers over obesitas onder volwassenen en kinderen

Wereldwijd hebben bijna 2 miljard mensen obesitas. Dat zijn er drie keer zoveel als in 1975. De WHO schat in dat in 2035 een op de vier mensen ter wereld zwaarlijvig zal zijn. Volgens het Global Obesity Observatory zal in datzelfde jaar 37,8 procent van de Spanjaarden te zwaar zijn en heeft 16 procent last van obesitas. De cijfers onder kinderen zijn niet veel optimistischer: Het percentage kinderen met overwicht ligt momenteel op 21,6 procent en 11,8 procent van de Spaanse kinderen is gediagnostiseerd met obesitas.

Dit vind je misschien ook leuk