Kwallen verschijnen eerder dan normaal aan de Costa Blanca

door admin
Kwallen verschijnen eerder dan normaal aan de Costa Blanca

Daarom zijn de schoonmaakdiensten al aan het werk om alle dode exemplaren te verwijderen die zich ophopen op de oevers. De kwallen worden vroeger in het seizoen dan normaal gesignaleerd om een simpele reden.

De gestegen watertemperatuur van de Middellandse Zee door de vroege hoge temperaturen hebben als bijkomend effect dat het water ook meer voedsel bevat. Dat heeft geleid tot de eerdere verschijning van deze weekdieren. Zo vroeg in het voorjaar zijn kwallen aan dit deel van de Spaanse kust nog niet eerder gezien. 

“Het is nog te vroeg voor hun verschijning. Er zijn er al veel dichtbij de stranden, maar verderop in de zee is het vol”, zei een man die een paar dagen geleden heeft gedoken tegen de krant 20Minutos.

“Het heeft onze plannen verstoord”

Toeristen hebben hun ongenoegen al geuit vanwege de aanwezigheid van deze dieren. “We zijn hier gekomen met de kinderen en het heeft onze plannen verstoord omdat ze wilden zwemmen. We zullen op zoek gaan naar een ander strand waar geen kwallen niet zijn”, legde een toerist uit aan Nius Diario.

Ook andere zwemmers hebben hun bezorgdheid geuit over hoe de zomer zal zijn als de temperaturen boven de 30°C uitkomen. “Ik wil er niet eens aan denken, als het nu zo is, zal het in augustus onmogelijk zijn om te zwemmen”, bevestigde een andere toerist.

Parelkwallen

Het gaat om exemplaren van Pelagia noctiluca, een soort die zeer vervelende beten veroorzaakt als ze in contact komen met de huid. Het is een relatief kleine kwal, met een diameter van ongeveer 15 cm. De kwal heeft een karakteristieke blauwe kleur en zijn tentakels zijn bedekt met kleine parels, vandaar de naam.

Parelkwallen zijn zeer invasief en kunnen snel grote aantallen vormen. Ze voeden zich met kleine vissen en plankton, waardoor de visbestanden in de Middellandse Zee kunnen worden aangetast. 

Als gevolg van deze problemen hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar manieren om de populatie van parelkwallen te beheersen. Een van de mogelijke oplossingen is het ontwikkelen van speciale vangnetten die de kwallen opvangen zonder andere zeedieren te beschadigen.

Andere oplossingen zijn gericht op het verminderen van de voedselvoorziening voor de kwallen, door bijvoorbeeld de hoeveelheid kunstmatige verlichting in de buurt van kustgebieden te verminderen, omdat dit plankton aantrekt en daarmee ook de parelkwallen.

Lees ook: Duizenden kwallen gestrand aan de kust van Zuidoost-Spanje

Dit vind je misschien ook leuk