La Línea sluit stranden na vondst olieresten beschadigde tanker Gibraltar

door admin
La Línea sluit stranden na vondst olieresten beschadigde tanker Gibraltar

Op de stranden van Santa Bárbara zijn olieresten gevonden en de burgermeester van La Línea liet weten dat het zeer aannemelijk is dat de olie ook de stranden van San Bernardo en Levante El Carmen bereikt. Uit voorzorg zijn daarom alle stranden in La Línea gesloten. Naast de olieresten hangt er volgens de burgermeester ook een sterke geur van koolwaterstoffen.

Milieu-inspectie Andalusië besluit binnenkort over heropenen stranden

Na de vondst van de olieresten besloot de gemeente direct over te gaan tot sluiting van de stranden. De milieu-inspectie van de Junta van Andalusië zal later een formeel besluit nemen over hoe lang de stranden nog dicht moeten blijven.

Hoewel reddingsboten van Gibraltar al een heel eind waren met het oppompen van brandstof uit de tanker en uit de zee, was het volgens de burgermeester te voorzien dat niet alles uit zee kon worden verwijderd. Vooral met de oostenwind en de mate van beschadiging van de romp van de tanker lag het in de lijn der verwachting dat er een deel van de olie in zee of op de stranden zou belanden.

Dagelijkse controle van kustlijn Gibraltar en Andalusië

Milieueenheden van de autonome regio controleren dagelijks de 24-kilometerlange kustlijn van Campo de Gibraltar en de 16 stranden of er sprake is van vervuilende stoffen.

Reinigingsdiensten van La Línea de la Concepción zijn al sinds woensdag bezig om de Levante-stranden en de kustlijnen te reinigen. Zo is in Los Barrios, in de baai van Algeciras, eerder al een gemeentelijk noodplan afgekondigd waarna een afscheiding is geplaatst rondom het strand van Palmones vanwege vervuiling van de kustlijn en het strand.

Gibraltar stopt tijdelijk met visvangst en raadt zwemmen af

Ook kondigde Gibraltar al eerder aan de visvangst tijdelijk op te schorten en het zwemmen in zee te verbieden na het verschijnen van stookolie langs de kustlijn van Gibraltar. De havenautoriteiten van Gibraltar geven aan een nieuw lek te hebben ontdekt in de OS35 en heeft al zijn middelen ingezet om de olie op te ruimen, zowel op zee als aan land. Uit voorzorg zijn de havendokken en de baaien van Gibraltar afgesloten.

Dit vind je misschien ook leuk