‘La Mamá Grande’ van de Spaanse literatuur maandag overleden

door admin
'La Mamá Grande' van de Spaanse literatuur maandag overleden

Carmen Balcells overleed maandag in haar woonplaats Barcelona. De literair agente veranderde de Spaanstalige literaire wereld en vertegenwoordigde de grootste schrijvers uit Latijns-Amerika, zoals Mario Vargas Llosa, Gabriel García Márquez en Pablo Neruda.

Carmen Balcells komt uit een gezin van vijf kinderen en woonde in Lleida, Catalonië. Toen ze 24 jaar was, verhuisde het gezin naar Barcelona. Ze begon als secretaresse bij het literaire agentschap van de Roemeen Vitila Horia. Aan het eind van de jaren 50, toen Spanje het zwaar te verduren had onder het Franco-regime, startte ze haar eigen agentschap. En dit deed ze met succes.

Baanbrekend

Carmen Barcells veranderde de relatie tussen de uitgever en zijn schrijver. De schrijver kwam in het middelpunt en dankzij haar kregen de Spaanse schrijvers een waardig contract en schrijfrechten. Carmen Barcells zorgde voor wereldwijde bekendheid van de Latijns-Amerikaanse literatuur en stond aan de voet van de Latijns-Amerikaanse ‘boom’.

De Latijns-Amerikaanse ‘boom’

Carmen Barcells was de link tussen Spanje, Latijns-Amerika en de rest van de wereld. In de jaren 60 ontstond een literaire revolutie in Latijns-Amerika. Er kwam wereldwijde aandacht voor het Magisch Realisme van Latijns-Amerikaanse auteurs, waarvan het boek ‘Honderd jaar eenzaamheid’ van Gabriel García Márquez het bekendst is.

Voor haar dood was Carmen Barcells samen met Andrew Lloyd bezig met het opzetten van één van de grootste literaire agentschappen van de wereld.

Dit vind je misschien ook leuk