La Sociedad de la Nieve grote winnaar bij uitreiking Goya-awards

door admin
Goya-awards

De 38ste uitreiking van de Spaanse filmprijzen Premios Goya vond zaterdagavond plaats in het Feria de Valladolid in Valladolid. Grote winnaar was La Sociedad de la Nieve met twaalf prijzen.

 La Sociedad de la Nieve was met in totaal 12 Goya-awards de meest bekroonde film van de avond. Daarmee is de film de op twee na meest bekroonde film in de geschiedenis. La Sociedad de la Nieve vertelt het verhaal van  de overlevenden van een Uruguayaans vliegtuig dat in 1972 neerstortte in de Andes.

Bayona grote winnaar Goya-awards

De regisseur Juan Antonio Bayona was de grote hoofdrolspeler van de avond. Ruim 150 miljoen mensen over de hele wereld hebben de film gezien. ‘Ik hoop dat ik heb recht heb gedaan aan de families van degenen die met dat vliegtuig reisden. Ik hoor al 10 jaar dat deze film niet mogelijk was, in het Spaans en met dit ambitieniveau, maar dankzij Netflix hadden ze het mis. Een film gemaakt in Spanje en in het Spaans.’ De recensies hadden niet beter kunnen zijn.

Best bekeken niet-Engelstalige film

De film is nu al de meest bekeken niet-Engelstalige film op het streamingplatform wereldwijd, met een totaal van 55.800.000 bekeken uren en bijna 23 miljoen views in de eerste vier dagen. La Sociedad de la Nieve vertegenwoordigt Spanje bij de Oscars en is nog steeds in de race voor vier nominaties.

Waar is La Sociedad de la Nieve opgenomen?

In de zomer van 2021 werd een deel van de opnames gemaakt op de plaats van het ongeval in de Andes, in Chili en in Uruguay. In 2022 werd op meerdere plekken in de Sierra Nevada gefilmd. De belangrijkste daarvan is Laguna de las Yeguas. Dit kleine meer ligt op bijna 3.000 meter hoog in het berggebied. Daar werden de buitenscènes van La Sociedad de la Nieve opgenomen, met een replica van de romp van het vliegtuig. De scènes binnen werden gefilmd in een hangar op de parkeerplaats van Los Peñones. in het skigebied. Tenslotte is er ook gefilmd bij Hoya de la Mora, een bekende plek in het gebied.

Tweede en derde plaats

De andere hoofdrolspeler van de avond was 20.000 Especies de abejas. Ondanks 15 nominaties won de film drie prijzen. Ook ‘Robot Dreams’ viel twee keer in de prijzen,

En alsof dat nog niet genoeg was, kwam uit Hollywood een Sigourney Weaver naar Valladolid. De actrice won de Internationale Goya voor haar indrukwekkende carrière. Duidelijk werd ook haar relatie met de Spaanse cinema, omdat ze zelfs met Bayona heeft gewerkt in Un monstruo viene a verme.

Goya met boodschap uitgereikt door Pedro Almodóvar

Voordat hij de Goya-award voor beste film uitreikte, gaf de Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar een boodschap mee aan de vicepresident van Castilla y León, García-Gallardo. ‘Iemand, die hier nu aanwezig is, een politicus, heeft over ons gesproken als de mensen die subsidies innen. Om daarna zeer slechte films te maken die voor niemand interessant zijn. Ik wil zeggen dat ik hem haat.

Volgend jaar vindt de uitreiking van de Spaanse filmprijzen plaats in Granada.

Dit vind je misschien ook leuk