La Vuelta Holanda op alle fronten succesvol

door admin
La Vuelta Holanda op alle fronten succesvol

Van 19 tot en met 21 augustus 2022 werden de eerste etappes van La Vuelta in Nederland verreden. De hoofddoelstelling van de projectorganisatie was om een perfect, veilig georganiseerd en hooggewaardeerd evenement neer te zetten met een breed en geapprecieerd activatieprogramma, dat een impuls geeft aan duurzaamheid, gezond stedelijk leven, economisch ontwikkeling en bestuurlijke en organisatorische samenwerking in beide provincies, en in het bijzonder de betrokken gemeenten.

“Genoten van iconische sportmomenten”

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma: “Tijdens La Vuelta Holanda hebben we met elkaar genoten van iconische sportmomenten en een enorm goede sfeer. Van de ploegenpresentatie in Utrecht tot de finish in Breda was het een geweldig evenement. Ik wil daarom een groot compliment maken naar de projectorganisatie, die dit zo succesvol heeft opgezet en uitgevoerd. Bovendien is de samenwerking tussen de verschillende steden en provincies heel succesvol en leerzaam gebleken, net als de samenwerking tussen publieke en private partijen.”

Sfeer en veiligheid

In totaal zijn er naar schatting 957.700 bezoekers op de verschillende dagen van het evenement afgekomen. Zij waardeerden in onderzoek het evenement met een rapportcijfer 8,3. Er hebben zich geen grote incidenten voorgedaan. Zowel voor bezoekers, deelnemers als organisatie werd een veilig en hoog gewaardeerd evenement gerealiseerd.

Activatieprogramma

Het activatieprogramma in aanloop naar en rondom La Vuelta Holanda werd eveneens goed gewaardeerd, met meer activiteiten dan verwacht, maar wel minder bezoekers en deelnemers dan gehoopt. Niettemin gaven meer dan 60.000 deelnemers en 300.000 bezoekers een rapportcijfer 8,2. Een aantal van de evenementen zal niet eenmalig worden georganiseerd, waardoor er ook in de toekomst een positief effect wordt behaald.

Groene Karavaan

Duurzaamheid werd in beeld gebracht door middel van de Groene Karavaan. De wereldprimeur wordt gezien als een goede eerste stap en inspiratie die de komende jaren een vervolg kan krijgen. De boodschap rondom gezonder en duurzamer te leven die ook in andere side events werd uitgedragen heeft naar eigen zeggen ongeveer een derde van de bezoekers gestimuleerd om gezonder te leven.

Organisatie en evaluatie

Het evenement vond plaats onder verantwoordelijkheid van vijf publieke partners: de gemeenten Breda, ‘s-Hertogenbosch en Utrecht en de provincies Noord-Brabant en Utrecht. De Universiteit Utrecht evalueerde de projectorganisatie, die was ondergebracht in Stichting La Vuelta Holanda. In de evaluatie wordt bekeken of de beoogde organisatorische, maatschappelijke en economische impact is gerealiseerd.

Financiën

De projectorganisatie realiseerde met La Vuelta Holanda een positief financieel resultaat. Met aanmerkelijk hogere inkomsten vanuit private partners dan in de begroting opgenomen, komen de inkomsten uit op totaal 15,67 miljoen in plaats van de vooraf gestelde 15,29 miljoen. Aan de kostenkant was eveneens een verschil te zien. De totale kosten bedragen 15,37 miljoen in plaats van de vooraf begrote 15,29 miljoen. Het positieve financiële resultaat van 0,3 miljoen zal naar verwachting worden verminderd op de subsidie vanuit het ministerie van VWS. 

Bekijk ook: La Vuelta vrijdag van start in Utrecht

Dit vind je misschien ook leuk