Las Fallas in Valencia zijn weer terug

door admin
Las Fallas in Valencia zijn weer terug

Het festival is op de laatste zondag van februari officieel geopend tijdens ‘La Crida’, waarbij het Fallas lont werd aangestoken. Het hoogtepunt van Las Fallas is van 15 tot 19 maart. Dan zijn vrijwel alle straten van de stad gevuld met kunst, humor en satire.  

Het meest internationale festival van Valencia

Voor de oorsprong van dit feest moeten we honderden jaren terug in de tijd. Elk jaar op 19 maart werd Sint-Jozef gevierd, de patroonheilige van de timmerlieden. De timmerlieden van de stad haalden oude resten uit hun werkplaatsen om ze te verbranden. Deze traditie markeerde het einde van de winter en zo werd de lente verwelkomd.

In de loop der jaren heeft het festival een hele gedaanteverwisseling ondergaan, zonder de tradities te verliezen. De vreugdevuren ontstaan door het verbranden van de Fallas. Dat zijn de monumenten die elke 15 maart in de straten van de stad en de provincie Valencia worden opgezet. De authentieke kunstwerken worden gemaakt door de gilde van fallero kunstenaars. Zij worden vergezeld door muzikanten, pyrotechnici, kostuumontwerpers en bloemisten. Het zijn stuk voor stuk echte ambachtslieden en ze maken deel uit van de ziel van het festival.

Las Fallas 2022, levendiger dan ooit tevoren

Na een jaar Las Fallas zonder feest te hebben gevierd en een jaar met een minimaal programma in september om de monumenten te verbranden, mag het grote feest van Valencia weer worden gevierd. De Fallas sieren opnieuw in de straten van de stad en dat gebeurt met meer vreugde dan ooit.

Dit jaar worden nog wel de veiligheidsmaatregelen voor covid worden gehandhaafd. Het gebruik van mondkapjes zal verplicht zijn bij alle binnenactiviteiten en bij openluchtmanifestaties waarbij de veiligheidsafstand niet kan worden gewaarborgd. Klik hier voor het volledige programma.

Buskruit, muziek en veel kunst

Één van de meest spectaculaire evenementen van Las Fallas is de “mascletà”,tot en met 19 maart elke dag om 14.00 uur op het Plaza del Ayuntamiento. Sensatiezoekers mogen ook het vuurwerk dat elke avond in de Turia Garden wordt afgestoken niet missen.

Tijdens de “plantá” in de nachten van 15 en 16 maart belanden de Fallas in de straten. In totaal 800 kunstwerken worden dan verspreid over 400 locaties in de stad. Deze worden in verschillende categorieën ingedeeld, naar gelang van hun complexiteit, omvang en originaliteit. Ze zijn allemaal uniek, maar de meest spectaculaire zijn gevestigd in de oude stad, Ciutat Vella en de wijken Ruzafa en Gran Vía.

Wil je je echt onderdompelen in de bijzondere feest, reserveer dan een rondleiding met een gids of een Fallas tour om de meest spectaculaire monumenten te zien, terwijl de gids je alles vertelt over de details en de tradities. 

De prijsuitreiking voor de beste Fallas vindt plaats op de 16e en 17e, wanneer de Fallas-commissies hun prijzen in ontvangst nemen in het stadhuis, vergezeld door muziekkorpsen.

Het bloemenoffer

Dan volgt het meest opwindende evenement: het ‘bloemenoffer’. Elke 17 en 18 maart wordt het offer gebracht aan de Virgen de los Desamparados, de beschermheilige van València. De falleros kleden zich in hun traditionele kostuums en lopen door de straten van Valencia met boeketten op het ritme van de muziek van plaatselijke bands. De processie eindigt op het Plaza de la Virgen, waar een reusachtig beeld van de beschermheilige is opgesteld met een mantel die met bloemen is bedekt.

Op 19 maart komt met de “Cremà” de slotact van Las Fallas. Dit is een bijzondere gebeurtenis waarbij de monumenten verdwijnen in de vlammen van de vreugdevuren. Het begint om 8 uur ‘s avonds met de kleine Fallas en naarmate de avond vordert volgen de grote. Even later worden de winnaars van de eerste prijzen in beide categorieën en die van het stadhuis bekendgemaakt. De vlammen nemen, vergezeld van vuruwerk, de resten van de Fallas van het huidige jaar weg en beginnen die van 2023. Het is een spektakel dat je minstens één keer in je leven moet meemaken.

Ontdek alle informatie over Las Fallas op visitvalencia.com.

Dit vind je misschien ook leuk