Legionellabacterie ontdekt in water van drie scholen aan de Costa del Sol

door admin
Legionellabacterie ontdekt in water van drie scholen aan de Costa del Sol

Gedurende 15 dagen zullen er ontsmettingstaken worden uitgevoerd. Het gaat om de scholen Maruja Mallo, Los Manantiales en Juan Pablo II (El Romeral) in Alhaurin El Grande. De aanwezigheid van de legionellabacterie werd donderdag geconstateerd tijdens een routinecontrole die wordt uitgevoerd door de regionale gezondheidsautoriteiten. Een dergelijke controle vindt plaats bij alle openbare voorzieningen. De controles worden al 20 jaar maandelijks uitgevoerd en resulteerden niet eerder in een positief testresultaat.

De gezondheidswethouder van Alhaurín verzekert in de krant SUR dat het gaat om een lokaal resultaat en dat het geen effect heeft op het algemene waternetwerk.

Protocol in werking gesteld

Volgens de burgemeester zijn alle scholen en alle ouderverenigingen (Ampas), evenals de ouders en voogden van de kinderen op de hoogte gebracht van de gezondheidsprotocollen. Een van de aanbevelingen is dat leerlingen een FFP2-masker gebruiken als ze naar het toilet gaan en deze doortrekken.

Als preventieve maatregel is besloten het water in de toiletten af te sluiten, al kan deze bacterie kan niet van mens op mens worden overgedragen en ook niet oraal (drank). Lessen opschorten is niet nodig. 

Geen probleem in het algemene waternetwerk

Op dit moment probeert een desinfectiebedrijf de bronnen van de legionellabesmetting te vinden. De burgemeester benadrukte met klem: “Er is geen probleem in het algemene waternetwerk omdat het om specifieke bronnen gaat”. Hij baseert zich daarbij op de uitleg van de gespecialiseerde bedrijven.

Wat is legionella?

Legionella leeft in oppervlaktewateren, zoals meren, rivieren, vijvers, en maakt deel uit van de bacteriële flora, hoewel de bacterie ook in zeewater kan leven. Het is op geen van deze plaatsen gevaarlijk, maar wel in het geval dat ze de watervoorzieningssystemen koloniseren. In zijn mildste vorm kan deze bacterie een ​​soort griep veroorzaken, terwijl de veel ernstiger veteranenziekte een behandeling met antibiotica vereist.

Geen besmettingen

De gemeenteraad betreurde het ongemak voor studenten en docenten en drong aan op “kalmte”, aangezien de controles “hebben gewerkt” en er bovendien geen besmette mensen zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk