Lichamen dodelijke slachtoffers mijnongeluk in Noord-Spanje geborgen

door admin
Lichamen dodelijke slachtoffers mijnongeluk in Noord-Spanje geborgen

De drie kwamen na een aardverschuiving vast te zitten in een kaliummijn van Iberpotash in de Catalaanse plaats Súria, op een diepte van 900 meter. Dat gebeurde donderdagochtend rond 09.00 uur. Niet veel later bevestigden reddingswerkers van de brandweer dat de drie het niet hadden overleefd.

Pas iets na zes uur ’s avonds werden de lichamen geborgen. De voorzitter van de Generalitat, Pere Aragonès, bevestigde dat de lichamen zijn geïdentificeerd. 

‘We hebben de lichamen net opgehaald, we hebben deelgenomen aan de reddingsoperatie’ bevestigde hij, zichtbaar aangedaan door het ongeluk. Volgens de Spaanse nieuwssite Europa Press waren de dodelijke slachtoffers van de mijn in Cabanasses afkomstig uit Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona), Colombia en Alicante. 

Het ongeluk gebeurde toen ‘een niet al te grote rots’ losraakte in een van de gangen. De drie geologen waren bezig met de dagelijkse controle. Vanaf dat moment werden de eigen reddingsteams – bestaande uit werknemers van het bedrijf – geactiveerd, evenals die van de brandweer van de Generalitat, de Mossos d’Esquadra en de medische hulpdiensten (SEM). 

Alle werknemers werden geëvacueerd, met uitzondering van hen die naar beneden zijn gegaan om de galerij veilig te stellen en de lichamen te bergen. De mijn ligt sinds vanmorgen stil en dat zal zo blijven tot de doden zijn begraven, zoals altijd het geval is geweest. 

Het lijkt erop dat er niet meer doden zijn, maar uit te sluiten is het niet, omdat reddingswerkers vanwege de veiligheid nog niet zo diep in de mijn kunnen afdalen.

Rouw in de stad

De burgemeester van Súria, Albert Corberó, heeft de voor donderdag geplande gemeenteraadsvergadering afgelast vanwege het ongeval. Gemeentelijke bronnen bevestigden dat het gemeentebestuur twee dagen van rouw af zal kondigen in de stad, die ‘geschokt’ is door het gebeurde. Ook de voor de komende dagen geplande activiteiten zullen worden opgeschort. 

Tweede ongeval in tien jaar 

Iberpotash, de dochteronderneming van de Israëlische multinational ILC, heeft van haar kant een korte verklaring afgelegd waarin zij haar ‘diep medeleven’ over het ongeval uitspreekt. De oorzaken van het ongeval worden momenteel samen met  bevoegde autoriteiten onderzocht. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Tien jaar geleden kwamen twee werknemers in dezelfde mijn om bij een incident dat sterk leek op het incident dat donderdag plaatsvond. 

Dit vind je misschien ook leuk