Links verkiezingsdebacle leidt tot vervroegde landelijke verkiezingen in Spanje

door admin
Links verkiezingsdebacle leidt tot vervroegde landelijke verkiezingen in Spanje

Pedro Sánchez heeft daarin aangekondigd dat hij de algemene verkiezingen die voor eind 2023 stonden gepland zal vervroegen. “De formele oproep tot verkiezingen verschijnt morgen in de BOE [het nationale staatsbulleting], de verkiezingen worden gehouden op zondag 23 juli”, zei hij.

Het woord is aan de Spanjaarden

De president heeft benadrukt dat hij gelooft dat het voor de Spanjaarden het beste is om “het woord te nemen” en eerder dan gepland te beslissen “gezien de resultaten van de verkiezingen van gisteren”. Die zullen er volgens hem toe leiden dat “magnifieke burgemeesters en presidenten” vervangen zullen worden ondanks een “onberispelijk beleid”.

Bovendien benadrukte de huidige premier van Spanje dat de instellingen zullen worden bestuurd door “nieuwe meerderheden van de PP met Vox”. “De betekenis van de verkiezingsuitslag brengt een boodschap over die verder gaat”, erkent hij. 

“Als president van de regering en ook als secretaris-generaal van de PSOE aanvaard ik de resultaten uit de eerste hand en ik geloof dat het nodig is om een ​​antwoord te geven en ons democratisch mandaat te onderwerpen aan de wil van het volk”, besloot Sánchez.

Spaanse koning al op de hoogte

Maandagmiddag zal een buitengewone ministerraad worden gehouden om de Cortes te ontbinden en het decreet te publiceren waarin wordt opgeroepen tot algemene verkiezingen voor aanstaande zondag 23 juli. Sánchez heeft zijn besluit maandagochtend vroeg aan de koning meegedeeld.

Verlies van links bastions

De Spaanse president heeft op deze manier gereageerd op het verlies van autonome gemeenschappen die de PSOE tot deze zondag als bastions beschouwde. De Valenciaanse Gemeenschap, Extremadura, Aragon, de Balearen en La Rioja vielen in handen van de Volkspartij. De PSOE zal bovendien de regering van de Canarische Eilanden verliezen.

Dit vind je misschien ook leuk