Lokaal zware (onweers)buien houden aan in Spanje

door admin
Lokaal zware (onweers)buien houden aan in Spanje

Wat de laatste periode opvalt is dat de zwaarste buien en stormen pas later in de middag tot uiting komen. De dag begint zonnig, of in ieder geval droog, en later komt het met bakken uit de hemel. ‘Waarom?’, vragen veel mensen zich af. Via Twitter gaf de Spaanse weerdienst, het Aemet, toelichting op dit fenomeen.

Waarom vooral buien in middag in Spanje?

Via het sociale platform deelde het Aemet meteorologische kaarten van de kans op neerslag gedurende een dag in Spanje. Hierop is te zien dat in de ochtend er kans is op lichte buien in een kleiner gebied van Spanje maar dat, naarmate de dag zich vordert, de kans op neerslag verder toeneemt totdat in de middag bijna het hele Iberisch schiereiland wordt bedekt met de groene en oranje vlekken die neerslag weergeven.

Het Aemet schrijft dat het over het algemeen zo is dat de bewolking gedurende de dag toeneemt en zich concentreert. Dit resulteert uiteindelijk in buien die pas later in de middag vallen of zwaarder worden.

Ook maandag buien in Spanje, vooral in de middag

Dit fenomeen wordt ook vandaag, op maandag 5 juni, weer zichtbaar. In de ochtend is er nog vrij weinig aan de hand in een groot deel van Spanje. Vanaf ongeveer 11 uur geeft het Aemet code geel en oranje af vanwege storm en regen. In eerste instantie geldt dit alleen voor het binnenland van Catalonië, Aragón en Valencia. Later vanmiddag breiden deze gebieden zich uit naar het westen en beslaan ze het overgrote deel van Spanje. De (onweers)buien blijven echter zeer lokaal maar zijn wel wijder verspreid door heel Spanje.

Wat wordt het weer voor de komende dagen in Spanje?

Dinsdagochtend begint het wederom droog en zonnig in Spanje. Vanaf de middag komen er regen- en onweersbuien vanuit het noordoosten Spanje binnen. In de middag blijven deze buien vooral hangen in Navarra en het noordelijk deel van Aragón en Catalonië.

Op woensdag verwacht het Aemet een behoorlijk natte dag in bijna heel Spanje. Met uitzondering van het uiterste zuidwesten, de Canarische eilanden en Menorca zal het in Spanje bijna de hele dag gaan regenen. De temperaturen blijven de komende dagen wel wat hoger. Deze variëren van 20 graden in het noorden tot 30 graden in het zuiden van Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk