Kun je je voorstellen dat je in slechts 15 minuten van Málaga aar Marbella kunt reizen met een autonome luchttaxi? Het klinkt als sciencefiction van Jules Verne, maar dit kan over een paar jaar werkelijkheid zijn, door het gebruik van passagiersdrones. In dit futuristische scenario met een onbemande luchttaxidienst loopt de luchthaven van Málaga voorop in de ontwikkeling van nieuwe luchtmobiliteit in Spanje.
Het overheidsbedrijf Enaire, dat de luchtvaartnavigatie in Spanje beheert, en dochteronderneming Crida waren op zoek naar een luchthaven om deze nieuwe technologie te testen. Málaga was meteen geïnteresseerd, zegt Raúl Delgado, hoofd van de verkeerstoren, die een pionier is op dit gebied en andere gebieden van luchtvaartonderzoek. “We hebben een team dat van luchtvaart houdt en we willen de stad brengen vooruitbrengen, naar een positie die past bij Málaga. De stad is een speerpunt, het is Enaire’s referentiepunt in Spanje voor dit soort technologie”. Testvluchten zullen medio 2025 beginnen, nog steeds met een piloot, hoewel het de bedoeling is dat ze op de middellange termijn autonoom zullen zijn.
Twee projecten
De luchtverkeersleiders in Málaga zijn betrokken bij twee toonaangevende projecten in Europa. Het eerste is een onderzoek naar veilige co-existentie van traditionele en nieuwe luchtvaartnavigatie. Dit is het initiatief dat bekend staat als Ensure, voor de controle van het droneverkeer. In dit kader worden procedures, wetgeving en technologie ontwikkeld om de co-existentie tussen drones en vliegtuigen te vergemakkelijken.
Het tweede is het OperA-project. Hierin bestuderen experts hoe de luchthaven kan worden verbonden met mobiliteit aan boord van vliegtuigen in stedelijke centra, praktisch van deur tot deur. Zodat de twee systemen veilig naast elkaar kunnen bestaan”.
Stedelijke ‘ritten’
Voor stedelijke ritten zullen 100% elektrische, verticaal opstijgende en landende voertuigen worden gebruikt. In eerste instantie met piloot, maar op de middellange termijn is het de bedoeling dat ze autonoom worden. Het doel, benadrukt de expert, is om deze nieuwe stedelijke mobiliteit vanuit de lucht toegankelijk te maken, “niet alleen voor de rijken”.
Het OperA-project voorziet ook in de bouw van een ‘vertiport’ op de luchthaven, wat het equivalent is van een heliport voor drones. Er komen ook elektrische oplaadpunten met veel vermogen. De mogelijkheid van een aangrenzende terminal of het gebruik van de bestaande terminals wordt ook onderzocht. Aena, als verantwoordelijke voor het grondgebied, is op zoek naar mogelijke locaties.
Toekomstscenario met vervoer per drone
“De passagier komt aan op de luchthave van Málaga met een vliegtuig uit Londen Hij gaat door het ‘vertipuerto’-gebied en stapt in een drone die hem naar Granada of Marbella kan brengen, maar ook naar zijn hotel in het stadscentrum en naar zijn huis op het platteland. De vlucht van Málaga naar Marbella met deze onbemande luchttaxi zal tussen de 15 en 20 minuten duren; en naar Granada ongeveer 50 minuten.
Testtraject tussen Málaga en Granada
De eerste testoperaties zullen plaatsvinden tussen Málaga en Granada en het is de bedoeling dat deze in de tweede helft van 2025 van start gaan. De corridors voor deze operaties worden al ontworpen zodat ze compatibel zijn met de traditionele vliegroutes.
Binnen drie of vier jaar zouden de eerste passagiers kunnen instappen in de onbemande luchttaxidienst. Het regelgevingskader in de EU komt in een stroomversnelling omdat de vraag en de technologie al bestaan. Bovendien is er veel interesse vanuit bedrijven voor een onbemande luchttaxidienst.
Málaga is een bijzonder interessant punt voor toekomstige luchttaxi-exploitanten. Dat komt vooral door de mogelijkheid om verbinding te maken met de Costa del Sol. Daar is nu nog sprake van een duidelijk gebrek aan mobiliteit.
Lees ook: Málaga voegt twaalf nieuwe vliegroutes toe na recordjaar 2023