Luis Rubiales moet zich vrijdag voor de rechter verantwoorden

door admin
Luis Rubiales moet zich vrijdag voor de rechter verantwoorden

Luis Rubiales, de voormalige president van de Koninklijke Spaanse Voetbalfederatie, is aangeklaagd wegens seksuele aanranding en dwang na een ongevraagde kus aan voetbalspeelster Jenni Hermoso. Vrijdag 15 september moet hij voorkomen.

De Audiencia Nacional, het nationale gerechtshof van Spanje, heeft de aanklacht in behandeling genomen. De beschuldigingen komen na een incident tijdens de trofee-uitreiking van het WK in Sydney, waar Rubiales Jenni Hermoso een kus vol op haar mond gaf zonder haar toestemming. Hermoso, een speelster van het Spaanse nationale damesteam, heeft in een verklaring bevestigd dat de kus niet met haar instemming plaatsvond en dat zowel zij als haar omgeving onder druk zijn gezet om anders te beweren.

De rol van de rechter

De rechter heeft Rubiales opgeroepen om vrijdag 15 september om 12 uur persoonlijk voor het gerecht te verschijnen. Afgelopen maandag werd de officiële aanklacht door het Openbaar Ministerie ingediend tegen Rubiales voor de misdaden van seksuele aanranding en dwang. Daarnaast werden de eerste onderzoekshandelingen in deze procedure overeengekomen.

Onderzoek naar videomateriaal

Als onderdeel van het onderzoek heeft de rechter videobeelden opgevraagd van verschillende bronnen. Dit omvat het videomateriaal van de Spaanse publieke omroep ‘RTVE’ dat het moment vastlegde vanuit verschillende hoeken, evenals de minuten direct voor en na het incident. Verder zijn ook ‘El País’ en ‘AS’ benaderd voor videobeelden van de viering in de kleedkamer en van het moment van de kus. ‘La Vanguardia’ is verzocht om de video van de viering in de bus van het Spaanse damesvoetbalteam te overhandigen.

Ophef en gevolgen

Het incident heeft een wereldwijde ophef veroorzaakt, wat uiteindelijk leidde tot de voorlopige schorsing van Rubiales door de FIFA voor negentig dagen. Rubiales heeft zijn ontslag ingediend bij de Koninklijke Spaanse Voetbalfederatie na meer dan vijf jaar aan het hoofd van de instelling te hebben gestaan, slechts 21 dagen na het incident.

Dit vind je misschien ook leuk