Madrid bevestigt illegaliteit van duizenden vakantieappartementen

door admin
Madrid bevestigt illegaliteit van duizenden vakantieappartementen

Onder andere wordt bevestigd wat al werd toegepast met betrekking tot een vakantieappartementen. Woningen die bestemd zijn voor vakantieverhuur en geen aparte toegang hebben vanaf de openbare weg, zijn nog steeds illegaal, wat geldt voor het overgrote deel van deze appartementen.

‘Regel zal niet worden toegepast’

Adolfo Meras van Madrid Aloja legt uit in Infobae: “Meer dan 98% van deze appartementen heeft geen dergelijke toegang, waardoor ze illegaal blijven. Wat maandag is goedgekeurd is absurd en de PP heeft het moeten goedkeuren om andere wetgeving met betrekking tot andere zaken door te kunnen voeren. Maar het werd eerder niet toegepast en zal ook nu niet worden toegepast. Het kan gewoon niet worden toegepast. Er moet een nieuwe regelgeving worden ontwikkeld, anders wordt dit als de ‘drooglegging'”. Madrid Aloja is de grootste vereniging in de residentiële sector in de hoofdstad.

Wat is er precies aan de hand? In 2019 keurde het stadsbestuur, destijds onder leiding van Manuela Carmena, het Speciaal Plan voor Accommodatie goed. Deze regelgeving was bedoeld om de omzetting van woningen naar vakantieappartementen aan banden te leggen.

Volgens dit plan is het alleen toegestaan om een appartement om te zetten naar een vakantieappartement als het directe toegang heeft tot de straat. Dat beperkt de activiteit vrijwel tot begane grond of commerciële ruimtes die zijn omgebouwd tot woningen. Daarnaast moeten vakantieappartementen een verantwoordelijke verklaring en een gemeentelijke vergunning verkrijgen.

Lees ook: Aantal toeristische accommodaties schiet omhoog in Spanje

Maar dit alles bleek vooral een symbolische maatregel te zijn. Uit gegevens van de gemeente bleek dat er eind 2022 bijna 13.000 vakantieappartementen in de hoofdstad waren, “en slechts ongeveer 300 kunnen aan deze regels voldoen”, zegt Meras. Hij benadrukt ook dat “de druk van de hotelsector en het gebrek aan communicatie vanuit hun eigen sector” hebben bijgedragen aan de demonisering van de toeristische appartementen, “terwijl we alleen maar proberen om co-existentie mogelijk te maken en te voldoen aan de bestaande vraag naar toerisme”.

Naar schatting 13.000 tot 15.000 vakantieappartementen 

Volgens de Alliance for Tourism Excellence (Exceltur) waren er op 31 maart 2023 19.406 advertenties voor vakantieappartementen in Madrid, een stijging van 30% ten opzichte van het voorgaande jaar. De cijfers variëren, maar alle schattingen spreken van 13.000 tot 15.000 vakantieappartementen in de hoofdstad.

‘Er is geen probleem met vakantieappartementen’

Madrid Aloja geeft een voorbeeld. In de laatste drie maanden van 2022 waren er in de hoofdstad 140.000 overnachtingen in vakantieappartementen, waarvan er slechts 14 voor overlast zorgden bij de buren en de politie slechts in twee gevallen ingreep. “Er is geen probleem met vakantieappartementen. Deze wetgeving leidt tot een voortdurende illegaliteit. We moeten praten”, concludeert Adolfo Meras.

Onzinnige wijzigingen

Volgens Pedro Barrero, gemeenteraadslid voor de sociaaldemocraten in de gemeenteraad van Madrid, zijn de wijzigingen in de stedenbouwkundige regels met betrekking tot vakantieappartementen die maandag zijn goedgekeurd, onzinnig. “Het accommodatieplan is tijdens de eerste termijn van de coalitieregering van de PP en Ciudadanos niet toegepast. Er is geen stedenbouwkundige controle. We zijn van 22 naar 11 inspecteurs gegaan, dus het is onmogelijk om iets te controleren.

Volgens onze gegevens zijn er slechts 75 boetes opgelegd voor illegale vakantieappartementen, terwijl er meer dan 13.000 eenheden op de markt zijn. Er is geen politieke wil. Madrid is een administratief kantoor geworden om het particuliere initiatief te bevorderen”, zegt hij.

De nieuwe regels zijn goedgekeurd tijdens een buitengewone vergadering van de gemeenteraad, met stemmen tegen van de sociaaldemocraten en Más Madrid, en onthouding van Vox. De wijzigingen worden van kracht zodra de Comunidad de Madrid haar goedkeuring geeft, wat binnen vier maanden moet gebeuren.

Bekijk ook: Sevilla wil stop op toeristenappartementen in emblematische wijk

Dit vind je misschien ook leuk