Sinds 2020 is Madrid gestegen van de achtste naar de tweede plaats van de meest aantrekkelijke Europese steden voor investeringen in 2025, volgens de ranglijst die elk jaar wordt opgesteld door PWC. Barcelona is gezakt naar de 11e plaats en is daarmee uit de top tien verdwenen.
Het rapport is samengesteld op basis van 1.143 interviews met de belangrijkste spelers in de sector: vastgoedmakelaars, fondsen, institutionele beleggers en financiële instellingen.
Positie Madrid op ranglijst
Investeren in Madrid is nu een van de beste opties voor investeerders, volgens het Pc-rapport. Londen staat op nummer één, gevolgd door Parijs, Berlijn, München, Amsterdam, Milaan, Frankfurt, Hamburg en Lissabon, die de top tien van meest aantrekkelijke Europese steden voor investeringen in 2025 compleet maken. Er is, behalve Madrid en Barcelona, geen enkele andere Spaanse stad in de top 30 te vinden.
Goede prestaties
Het rapport benadrukt de goede prestaties van Madrid, dat door investeerders wordt gezien als een markt die lichtjaren voorloopt op de rest van de steden. “Madrid stijgt één plaats naar de tweede positie, de beste ranking ooit voor de Spaanse hoofdstad. Dat is te danken aan de goede evolutie van macro- en micro-economische factoren en de hoge levenskwaliteit.”
Politiek in Madrid en Barcelona
De positie van Madrid onder internationale investeerders verbeterde nadat José Luis Martínez-Almeida Manuela Carmena heeft vervangen als burgemeester van de stad en Isabel Díaz Ayuso medio 2019 president is geworden van de Gemeenschap van Madrid.
Barcelona is uit de top tien van meest aantrekkelijke Europese steden om in te investeren verdwenen. De “comunes” en de pro-onafhankelijkheidsaanhangers vormen de grootste belemmering voor buitenlandse investeringen.
Gehanteerde criteria
Bij het meten van de mogelijkheden van elke stad keken de investeerders naar de economische ontwikkeling van de steden, de omvang van de markt en liquiditeit, kansen voor nieuwe ontwikkeling, de kwaliteit van de transportinfrastructuur – luchthavens en treinen – en de levenskwaliteit in de stad.
Prioriteiten investeerders
Bij de topopties voor onroerend goed gaven de respondenten de hoogste prioriteit aan datacenters. Dit type infrastructuur is het werkpaard geworden van nutsbedrijven zoals Iberdrola, bouwbedrijven zoals ACS en investeerders in het algemeen. Ook Madrid wint hier terrein, volgens een recent rapport van vastgoedadviseur Savills. Madrid heeft de energiecapaciteit en fysieke ruimte die nodig zijn voor de ontwikkeling van deze sector. De Spaanse hoofdstad zal zijn capaciteit om datacenters te huisvesten tegen 2024 met 54% verbeteren. De tweede meest favoriete sector voor investeerders in 2025 is energie-infrastructuur, gevolgd door studentenhuisvesting en logistiek.