De stedelijke economie van Europa wordt al tientallen jaren gedomineerd door de steden die deel uitmaken van wat bekend staat als de Blauwe Banaan. een ‘regio’ die in geografische termen bestaat uit een megalopolis die zich uitstrekt van Manchester tot Milaan.
Deze regio of gordel omvat steden als Londen, Brussel, Amsterdam, Keulen, Frankfurt en Parijs. De regio domineert volledig op economisch gebied. De laatste jaren is er echter een ‘rebel’ opgestaan. Madrid en haar agglomeraties hebben een meer dan opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt. Beetje bij beetje begint Madrid zich dan ook te meten met sommige steden die deel uitmaken van deze megalopolis.
Madrid daagt Londen en Parijs uit
De Spaanse hoofdstad trekt steeds meer investeringen, toerisme en rijkdom aan. De situatie is zelfs zo dat economen van Oxford Economics in een recent rapport beweren dat “Madrid de enige Europese stad is die qua bbp-niveau begint te wedijveren met Londen en Parijs”.
Ook The Economist publiceerde eerder al een artikel over de economische boom in de hoofdstad. De groei in Madrid wordt aangedreven door de goede dynamiek van de hele regio, die volgens officiële gegevens in 2023 meer dan 7 miljoen inwoners zal tellen.
Analisten van Oxford Economics zijn optimistisch over de groei van de Europese steden in het algemeen, maar vooral in het noorden. “We zijn minder optimistisch over de meeste Zuid-Europese steden. Die hebben in het verleden ondermaats gepresteerd en we vermoeden dat ze dat in de toekomst ook zullen doen.’ De ‘uitzondering van Madrid’ bevestigt dat er in Zuid-Europa concurrerende steden zijn met genoeg potentieel om welvaart te genereren buiten de grote ‘Blauwe Banaan’.
Economische omvang en werkgelegenheid
In termen van economische omvang is Madrid veruit de belangrijkste stad in Zuid-Europa. Madrid is zelfs de enige Europese stad die qua bbp-niveau begint te wedijveren met Londen en Parijs. De stad is de thuisbasis van een aantal grote multinationals, waaronder bijvoorbeeld grote Europese banken. Het bbp per hoofd van de bevolking in Madrid is dus 17% hoger dan het EU27-gemiddelde van 35.400 euro.
Als je Madrid vergelijkt met de rest van Europa, is het resultaat opvallend: slechts acht EU27-landen hebben een hoger bbp per hoofd van de bevolking dan Madrid: Luxemburg, Ierland, Denemarken, Nederland, Oostenrijk, Zweden, Duitsland en België. Daarnaast kende Madrid in 2023 een goed jaar op het gebied van economische groei, met een bbp-stijging van 2,8%.
In Madrid steeg de werkgelegenheid met 18,3%, waarmee Madrid in 2022 op het hoogste niveau van de autonome gemeenschappen stond.
Goede prestaties Spaanse hoofdstad
De experts die dit rapport hebben opgesteld, leggen uit Madrid de goede prestaties grotendeels te danken heeft aan een hogere productiviteitsgroei dan in de rest van Spanje. Afgezien van de productiviteit is het gewicht van Madrid als economie ook toegenomen. Het trekt menselijk kapitaal aan. Hierdoor steeg het totale reële bbp (de totale jaarlijkse productie van de regio) met 50,9%. Deels door de verbetering van de productiviteit, maar ook omdat Madrid een van de regio’s is met de hoogste bevolkingsgroei.
Wat doet Madrid nu nog onder voor Londen of Parijs?
Analisten van Oxford geven toe dat Madrid wedijvert met, maar nog niet kan tippen aan de leidende steden op het gebied van technologie en het creëren van rijkdom en banen. “Madrid mist het vermogen om bedrijven en werknemers aan te trekken in die toonaangevende sectoren waar Parijs of Londen, of zelfs rivalen als Amsterdam en Berlijn, domineren. Madrid bevindt zich als zakencentrum bijna in dezelfde cirkel als die steden, maar is er nog niet helemaal. Het ligt er een trede onder,” zegt Oxford Economics. Madrid blijft, net als Spanje in het algemeen, worstelen met hoge werkloosheid en jarenlange emigratie van talent.
Maar, steeds meer gekwalificeerde werknemers uit de Europese Unie en andere landen kiezen voor een baan in Madrid. Dat doen ze niet vanwege de salarissen of andere arbeidsvoordelen, maar vanwege het klimaat, de vrije tijd, de gastronomie en andere immateriële factoren die Madrid bepaalde voordelen geven ten opzichte van andere Europese steden.
Politieke landschap in Spanje
Er is ook enige bezorgdheid over het politieke landschap van Spanje. Vooral door de toetreding van extreme partijen van zowel links als rechts in nationale coalitieregeringen. Daardoor is het moeilijker geworden om een consensus te bereiken over brede economische en sociale hervormingen.
De toekomst van de economie in de Spaanse hoofdstad
Economen van het Britse analysehuis benadrukken dat het treinstation van Chamartín het hart van de locatie vormt. En, dat het de bedoeling is om de verbindingen met Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk te verbeteren. Bijvoorbeeld met Lyon, dat onlangs een directe bestemming voor hogesnelheidstreinen werd.
Dit vind je misschien ook interessant: Groei Spaans toerisme in 2024 het groots in Málaga en Madrid