Madrid vormt lege kantoorgebouwen om tot 20.000 sociale huurwoningen

door admin
sociale huurwoningen

Het kabinet van de regio Madrid, onder leiding van Isabel Díaz Ayuso, heeft woensdag een nieuwe wet goedgekeurd die verouderde kantoorgebouwen omvormt tot 20.000 beschermde huurwoningen.

De wet ‘Project van wet op stedelijke maatregelen ter bevordering van beschermde woningbouw’ heeft tot doel om betaalbare woningen beschikbaar te maken voor de markt. Dit wordt bereikt door 1,8 miljoen vierkante meter aan ongebruikte kantoorruimte om te zetten naar woongebied.

Snelle goedkeuring verwacht

De nieuwe wet zal naar verwachting in juni worden goedgekeurd door de Assemblee van Madrid dankzij de absolute meerderheid van de PP. De wet wijzigt de bestaande Wet op de Ruimtelijke Ordening van de regio Madrid. Daarmee staat de wet tijdelijk de classificatie van tertiaire kantoorruimte naar woonruimte toe. Zowel overheden als particuliere ontwikkelaars kunnen deze beschermde woningen bouwen, die uitsluitend voor verhuur beschikbaar zullen zijn.

Versneld bouwproces

Na goedkeuring van de wet krijgen ontwikkelaars maximaal twee jaar de tijd om bij gemeenten een vergunning aan te vragen om de kantoorruimte om te bouwen tot woningen. Vervolgens hebben ze nog drie jaar om de bouw volledig af te ronden. Het doel is om zo snel mogelijk een groot aantal sociale huurwoningen op de markt te brengen. Deze woningen zullen vijftien jaar lang beschermd blijven.

Vrijstelling van speciale plannen

Een andere belangrijke wijziging is de vrijstelling van speciale plannen voor de bouw van beschermde woningen op supra-gemeentelijke terreinen die oorspronkelijk voor andere doeleinden, zoals onderwijs of zorg, waren bestemd. Dit elimineert een jaar van bureaucratische vertragingen. Bovendien wordt een nieuwe parkeernorm ingevoerd, waarbij elke woning één parkeerplaats krijgt toegewezen. Gemeenten behouden echter hun autonomie om te beslissen of ze deze regeling al dan niet toepassen. Ook kunnen ze aanvullende voorwaarden stellen.

Focus op nieuwe ontwikkelingsgebieden

De wetgeving richt zich vooral op nieuwe stedelijke ontwikkelingen in Madrid. Daaronder Valdebebas en El Cañaveral, waar ongebruikte percelen en kantoorgebouwen zijn geïdentificeerd die kunnen worden omgevormd tot betaalbare woningen. De regio wil hiermee het huidige woningaanbod uitbreiden en voldoen aan de groeiende vraag naar betaalbare huurwoningen.

Controversieel beleid van Isabel Ayuso

Het is opmerkelijk dat onder de regering Ayuso juist veel sociale huurwoningen verloren gingen. Gebouwen met daarin sociale huurwoningen werden aan zogenaamde aasgierfondsen verkocht. Met de term aasgierfonds wordt gedoeld op financiële fondsen – vaak in handen van miljardairs, gevestigd in Caribische belastingparadijzen – die voor een schijntje de schulden opkopen van bedrijven die bijna failliet zijn en zo hoge winsten maken. In 2021 kregen bewoners het gelijk aan hun zijde doordat een rechter de verkoop van 3.000 sociale woningen aan zo’n fonds onwettig verklaarde.

Isabel Díaz Ayuso wordt gezien als een krachtig electoraal wapen voor het Spaanse conservatieve volk. Haar haar verdeeldheid zaaiende libertaire populisme baart echter zorgen binnen haar partij, de Partido Popular (PP). Ze is bekritiseerd voor haar beheer van de publieke sector, vooral tijdens de pandemie, waarbij ze zakelijke activiteiten en gewin boven veiligheid zou hebben gesteld.

Dit vind je misschien ook leuk