Malaga krijgt het grootste planetarium van Spanje

door admin
Malaga krijgt het grootste planetarium van Spanje

De stad Málaga zet een grote stap in de wetenschappelijke en toeristische ontwikkeling met de aanstaande bouw van het grootste planetarium van Spanje. Als alles correct verloopt, gaat het in de loop van 2025 open.

Het project, gesitueerd nabij het park Campamento Benítez, zal niet alleen het grootste in Spanje zijn, maar behoort ook tot de grootsten in de Europese Unie. De UTE Málaga Planetarium, een tijdelijke bedrijfsalliantie, zal het project leiden na het winnen van een aanbesteding van de gemeente Málaga.

De geplande faciliteit zal een projectiezaal omvatten met ruimte voor 432 personen en een interne diameter van 27 meter. In deze koepel worden films vertoond met verschillende vrijetijds- en wetenschapsthema’s, naast planetariumsessies met recreaties van het hemelgewelf in verschillende tijden en plaatsen.

Investering van meer dan 5,3 miljoen euro

Met een investering van meer dan 5,3 miljoen euro, wordt dit project een belangrijke mijlpaal in de educatieve en toeristische sector van Málaga. Het planetarium komt te staan ​​op een perceel van 8.811 vierkante meter tussen de winkelcentra Plaza Mayor en Bahía Blanca, naast de snelweg A-7.

Duurzame ontwikkeling en natuurbehoud

Het planetarium zal niet alleen een hoogtepunt zijn voor wetenschap en educatie, maar ook voor duurzaamheid. Het project heeft groen licht gekregen na positieve rapporten van verschillende instanties. Er is speciale aandacht voor milieuvriendelijke aspecten, zoals de herplanting van bomen die voor de bouw moeten wijken.

Innovatieve en interactieve tentoonstellingen

De faciliteit krijgt bovendien bijna duizend vierkante meter voor het hosten van innovatieve tentoonstellingen op het gebied van wetenschap en technologie. Er zal speciale aandacht zijn voor interactie met bezoekers. In een andere grote ruimte worden educatieve workshops georganiseerd met voor kleuters, schoolkinderen en middelbare scholieren. Het doel is om wetenschappelijke en technologische kennis op een plezierige manier toegankelijk te maken voor deze doelgroepen.

250.000 bezoekers per jaar

Het Málaga Planetarium wordt uitgerust met 8K-technologie en een surround sound-systeem. Het wordt naar verwachting in 2023 geopend en de oprichters hopen op meer dan 250.000 bezoekers per jaar. 

Dit ambitieuze project is het resultaat van de samenwerking tussen verschillende experts, waaronder SKY-SKAN Europe GmbH, bekend om hun productie en verkoop van multimedia systemen voor planetaria, en Gestomer Ingeniería SL, een bedrijf gespecialiseerd in civiele, bouw- en industriële engineering. Alberto Castro Tirado, een vooraanstaand lid van de Sociedad Malagueña de Astronomía, draagt ook bij aan dit project.

Lees ook: Buitenlanders nemen provincie Malaga over

Dit vind je misschien ook leuk