Málaga krijgt nieuw reuzenrad

door admin
reuzenrad haven malaga

De haven van Málaga krijgt mogelijk een nieuw reuzenrad. Minstens twee groepen bedrijven hebben voorstellen ingediend om een reuzenrad van ongeveer 40 meter hoog te installeren bij de ingang van de haven bij de Plaza de la Marina.

Dit nieuws werd bevestigd door bronnen binnen het bedrijfsleven, de gemeente en de Havenautoriteit van Málaga. Daarmee zou het booming Málaga er weer een nieuwe attractie en visuele trekpleister bij krijgen.

Nieuwe locatie

Het vorige reuzenrad stond jarenlang achter het busstation van de Muelle de Heredia en werd in 2019 ontmanteld. Nu wordt gekozen voor de hoek bij de ingang van de haven vanaf de Plaza de la Marina. Deze locatie, dicht bij het restaurant Gutiérrez Puerto, werd jaren geleden al besproken maar destijds afgewezen door de stadsplanning. Nu heroverweegt de gemeente echter haar standpunt en de Havenautoriteit steunt dit gebruik van de locatie. De vorige locatie stuitte op protest van omwonenden die hun privacy geschonden zagen doordat mensen vanuit het reuzenrad zo hun huiskamers binnen keken.

Gefaseerde aanpak

De aanpak van het plan zal gefaseerd zijn. In de eerste fase komt er een tijdelijke installatie voor een periode van een jaar. Die heeft de mogelijkheid om met nog eens 12 maanden te worden verlengd. Afhankelijk van de sociale respons en de steun van burgers en bezoekers, zal er vervolgens een openbare aanbesteding plaatsvinden voor een permanente, grotere versie van het reuzenrad. Enkele palmbomen zullen mogelijk moeten worden verplaatst naar andere delen van het havengebied.

Voordelen van de nieuwe locatie

De nieuwe locatie heeft geen naburige bewoners die hinder kunnen ondervinden, zoals bij het eerdere reuzenrad het geval was. De mogelijke geluidsoverlast zal door het nabijgelegen park worden gedempt. Wel kan het reuzenrad enige impact hebben op het uitzicht vanuit het hotel Málaga Palacio.

Eerste reuzenrad

Het vorige, omstreden, reuzenrad stond bijna vier jaar (van 2015 tot 2019) achter het busstation. In deze periode werd het tot een visueel icoon van het centrum van de stad. Het was populair bij fotografen, vooral ’s nachts wanneer het verlicht was. Ook was het reuzenrad als attractie opgenomen in alle toeristische informatie. De stadsplanning was aanvankelijk in verzet, maardeze werd later herzien. De verwijdering van het reuzenrad werd versneld door structurele problemen en de noodzaak om zware voertuigen door een binnenweg te laten rijden, wat een dure aanpassing vereiste.

Na de pandemie van 2020 werden verschillende pogingen gedaan om deze toeristische attractie terug te brengen naar het centrum van Málaga. Recentelijk kregen deze initiatieven meer steun van de lokale overheid. Over wanneer het reuzenrad er gaat komen zijn nog geen details bekend gemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk