Mallorca is illegale strandtenten in beschermde baaien beu

door admin
Mallorca is illegale strandtenten in beschermde baaien beu

Het beheersplan is met inspraak van het algemeen directoraat Natuurgebieden en Biodiversiteit tot stand gekomen. Met het plan moet de installatie van illegale zaken in de beschermde baaien langs de Costa del Llevant – de oostkust van het eiland – worden voorkomen.

Volgens Última Hora zal dit initiatief voorkomen dat er concessies worden gevraagd om kiosken en andere stranddiensten te vestigen in het maritiem-terrestrische domein van het beschermde gebied. Dat heeft onder andere gevolgen voor de drukke Cala Varques, Cala Virgili of Cala Pilota. 

Behalve dat het nieuwe beheersplan de plaatsing van strandbars beperkt, reguleert het ook de activiteiten die aan de Costa del Llevant worden uitgevoerd. Zodoende komt er meer controle op het verkeer van mensen en boten binnen de beschermde ruimte. In totaal gaat het in dit verband om een oppervlakte van 5.114 hectare, waarvan 4.240 zee betreft en nog eens 874 land.

“Het beheersplan voor de Costa del Llevant is het zevende dat tijdens deze regeerperiode wordt goedgekeurd. Het het zal het gebruik van een van de gebieden van Mallorca met aanzienlijke antropische druk reguleren”, zegt Llorenç Mas in verklaringen verzameld door Ultima Hora. Mas is algemeen directeur van Natuurlijke Ruimten en Biodiversiteit voor de Balearen. 

Mallorca heeft belangrijke natuurgebieden. Allereerst is er het grootste wetlandgebied op de Balearen, Parc Natural de S’Albufera. Dit is een belangrijk overwintergebied voor trekvogels en heeft een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Parc Natural de Mondragó is eveneens beschermd. Dit ligt aan de zuidoostkust van Mallorca. Het omvat een beschermde kustlijn, stranden en kliffen en is de thuisbasis van verschillende soorten vogels, reptielen en zoogdieren. 

De bergketen Serra de Tramuntana die zich uitstrekt langs de noordwestkust van het eiland is ook beschermd. Deze is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Het gebied biedt spectaculaire landschappen, een rijke biodiversiteit en hoge kliffen en diepe kloven. Tot slot is er het beschermde Parc Natural de la Península de Llevant waar het bovengenoemde beheersplan zich op richt. Dit park ligt aan de oostkust en omvat een kustgebied met kliffen, stranden en baaien. 

Bekijk ook: Dit zijn de mooiste plekken op Mallorca

Dit vind je misschien ook leuk