Marbella organiseert interessante trailrunning evenementen

door admin
trailrunning Marbella

In de mooie kustplaats Marbella aan de Spaanse Costa del Sol wordt een nieuw type sportief evenement steeds populairder: trailrunning. Terwijl ze sportief actief zijn, genieten deelnemers tegelijkertijd van al het moois dat Marbella te bieden heeft: fraaie stranden en mooie natuur. 

Dit jaar laat Marbella, in samenwerking met CD Ultra Trail Sierra Blanca, bovendien haar toewijding aan inclusiviteit en milieubewustzijn zien. Dat doet de organisatie door middel van een trio van trailrunning-evenementen. Deze uitdagingen draaien niet alleen om uithoudingsvermogen en kracht; ze gaan ook over het doorbreken van barrières en het stellen van nieuwe normen.

Drie uitdagingen

Drie trailrunning-evenementen staan gepland. Allereerst is er de negende editie van CxM Sierra Blanca op 10 februari. Dit evenement trekt atleten aan uit 24 landen over de hele wereld, van IJsland tot Chili, Canada tot Argentinië. Bovendien verwelkomt dit gerespecteerde trailrunning-evenement nu ook deelnemers met diverse capaciteiten, vooral in de races over 12 km en 28 km.

Daarna volgt de eerste editie van Marbella Epic Trail op 17 februari. Dit biedt een ultralange uitdaging van 60 km met een forse cumulatieve stijging van 4.500 meter. Ondanks minimale publiciteit spreekt de internationale aantrekkingskracht van dit evenement boekdelen over de groeiende reputatie van Marbella in extreme sporten.

Tot slot is het meest baanbrekende evenement in de serie de eerste editie van Sierra Blanca Rangers op 24 februari. Het is speciaal gericht op kinderen van 6 tot 17 jaar. Ook voor hen met verschillende capaciteiten. Bijvoorbeeld, kinderen die te maken hebben met ziekten zoals kanker of lichamelijke beperkingen. Sierra Blanca Rangers vormt daarmee een belangrijke stap naar het creëren van een allesomvattende sportcultuur.

Trailrunning en inclusiviteit

De benadering van Marbella van inclusiviteit in de sport gaat verder dan alleen deelname. Het gaat erom een omgeving te creëren waarin iedereen zich gewaardeerd en ondersteund voelt. De introductie van races met rolstoeltoegankelijkheid, met name in de Sierra Blanca-bergen, is een prijzenswaardig initiatief. Met de steun van CD Ultra Trail Sierra Blanca maakt de stad de races toegankelijk. Daarbij bevordert ze ook een gevoel van gemeenschap en verbondenheid onder deelnemers.

Deze inclusieve initiatieven zijn geïnspireerd door kinderen zoals Aray, een 6-jarige jongen die strijdt tegen het Sanfilippo-syndroom type B. Door trailrunning en buitenactiviteiten is het leven van Aray getransformeerd. Regelmatige deelname aan deze activiteiten heeft vreugde en opwinding in zijn leven gebracht, met tastbare effecten op zijn gezondheid. Met de doorlopende GoFundMe-campagne zamelt de club geld in voor onderzoek naar deze ziekte. Het doel is verder een hub voor gespecialiseerde rolstoelen in Marbella op te richten. Zo worden buitensporten toegankelijk voor alle kinderen, ongeacht hun fysieke capaciteiten.

Sierra Blanca Rangers

Op 24 februari is het eerste volledig inclusieve evenement waar kinderen met verschillende capaciteiten kunnen samenkomen en de ervaring kunnen delen terwijl ze plezier hebben met hun families. De bergroutes zijn specifiek ontworpen voor jongens en meisjes tussen 6 en 17 jaar. Jonge atleten kunnen de spanning en uitdagingen van het hardlopen op deze paden ervaren. De Marbella-club nodigt jongeren uit om zich bij hen aan te sluiten en een Ranger te worden. Dit is een unieke kans voor kinderen om sport, educatie, milieubewustzijn en natuur te combineren in onvergetelijke ervaringen.

Meer dan alleen races

Marbella trailrunning

Wat Marbella’s initiatief onderscheidt, is de holistische aanpak. De integratie van milieueducatie en inclusiviteit strekt zich uit buiten de evenementen zelf. Lokale scholen en gemeenschappen zijn betrokken bij educatieve gesprekken en programma’s. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de positieve invloed van de natuur in de door UNESCO beschermde Sierra Blanca.

Vooruitblik

Terwijl Marbella deze initiatieven presenteert op de toerismebeurs FITUR, geeft het hiermee een mooi voorbeeld van hoe een stad die bekend staat om luxe ook kan leiden in het creëren van een sportieve, duurzame en inclusieve toekomst.

Afbeeldingen met dank aan Club Deportivo Ultra Trail Sierra Blanca

Dit vind je misschien ook leuk