Massale terugroeping van vervalste olijfolie in Spaanse supermarkten

door admin
Massale terugroeping van vervalste olijfolie in Spaanse supermarkten

In een grote Europese operatie tegen de vervalsing van olijfolie zijn producenten uit Ciudad Real, Jaén en Córdoba betrokken. Zij maakten deel uit van een netwerk, actief in Spanje en Italië, dat vervalste olijfolie internationaal distribueerde.

In een grote Europese operatie tegen de vervalsing van olijfolie zijn producenten uit Ciudad Real, Jaén en Córdoba betrokken. De Spaanse Guardia Civil heeft elf personen gearresteerd die deel uitmaakten van een netwerk, actief in Spanje en Italië, dat zich bezighield met de internationale distributie van vervalste olijfolie.

Deze olijfolie werd gemengd met variëteiten die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie en verkocht in supermarkten als extra vierge olijfolie.

Operatie ‘Omegabad’

De Guardia Civil heeft acht doorzoekingen uitgevoerd bij coöperaties in Ciudad Real, Jaén en Córdoba. Tijdens een controle van een vrachtwagen met olijfolie in Manzanares (Ciudad Real) werden afwijkingen geconstateerd, wat leidde tot de operatie ‘Omegabad’.

Deze operatie onthulde het bestaan van een organisatie met Spaanse en Italiaanse takken die zich bezighielden met de distributie van vervalste olijfolie.

Vervalsingen en gezondheidsrisico’s

In Italië leidde een inspectie van extra vierge olijfolie tot de terugroeping van 500 flessen ConDisano. Deze bevatten een mengsel van verschillende oliën dat niet voldeed aan de beloofde voedingswaarden op het etiket. Hoewel geadverteerd als hoogwaardige olie, bevatte het slechts 15% olijfolie, aangevuld met maïs- en zonnebloemolie.

In Spanje werd een netwerk ontmanteld dat oliën van lagere kwaliteit zoals lampolie verwierf en omzette in hogere categorieën door middel van vervalsing van documentatie. Ze mengden lagere kwaliteit olijfolie met betere kwaliteit om aanvaardbare vet- en eritrodiolniveaus te bereiken. Dit maakte het mogelijk om de oliën te verhandelen zonder traceerbaarheid.

Gevaren van lampolie

Zoals eerder gerapporteerd door het Agroalimentair Laboratorium van Extremadura, kan lampolie, geproduceerd uit resten van geraffineerde producten, niet worden geconsumeerd en dient het als plantaardige brandstof.

Internationale zakelijke structuur

Deze operatie betrok twee bedrijven in Italië die oliën verzamelden uit verschillende prominente olijfolieproducerende landen, meestal via Portugal de EU binnenkomend. Deze bedrijven pasten dezelfde vervalsings- en manipulatieprocedures toe als in Spanje. Ze maakten daarbij gebruik van een sterke transnationale bedrijfsstructuur zonder traceerbaarheidscontroles.

In totaal zijn er acht simultane doorzoekingen uitgevoerd in Spanje en Italië, waarbij 16 olijfolietanks en meer dan 5.200 liter vervalste olijfolie in beslag zijn genomen, naast contant geld, luxe voertuigen en geblokkeerde bankrekeningen.

Lees ook: Miljoenenzwendel met Spaanse pata negra-ham in Sevilla ontdekt

Dit vind je misschien ook leuk