Massale verspreiding van door AI bewerkte foto’s van minderjarige meisjes

door admin
Massale verspreiding van door AI bewerkte foto's van minderjarige meisjes

De beelden, die met behulp van kunstmatige intelligentie zijn gemaakt, verspreidden zich als een lopend vuurtje via WhatsApp-groepen. Het leek zo echt dat zelfs de ouders moeite hadden om de authenticiteit ervan te betwijfelen.

Tot overmaat van ramp zijn er ook ouders die dubbel getroffen zijn: hun zoon was de beheerder van de chat waar de foto’s werden verspreid, terwijl hun 12-jarige dochter een van de slachtoffers is. Deze maandag is hun zoon naar het politiebureau gebracht om zijn versie van de gebeurtenissen te geven.

“Foto’s zijn hyperrealistisch”

Een lokale gynaecoloog en influencer, Miriam Al Adib, die gespecialiseerd is in seksuele voorlichting voor adolescenten, bracht de zaak aan het licht om een einde te maken aan de voortdurende verspreiding van deze foto’s. “De foto’s zijn hyperrealistisch. Als je mijn dochter niet echt kent zoals ik, zou je geloven dat het haar lichaam is,” zei Miriam.

Toename van aangiftes

Tot nu toe zijn er 11 aangiftes gedaan en meer zijn gepland. De getroffen gezinnen hebben zelfs een WhatsApp-groep gemaakt om te overleggen over vervolgstappen. Juridisch advies suggereert dat individuele aangiftes effectiever zouden zijn dan een collectieve aangifte.

De situatie is ernstig. Zo vertelt Ana (een fictieve naam), een 15-jarig meisje, dat ze onlangs besloot haar vriendengroep te verlaten vanwege aanhoudend pestgedrag over haar gewicht. Helaas bleek ze ook een slachtoffer te zijn van de gemanipuleerde foto’s die via WhatsApp werden verspreid.

Misdrijf

“Het is ons allemaal boven het hoofd gegroeid. Wat misschien begon als een grap is uit de hand gelopen,” benadrukt Pedro, een van de ouders. Volgens Miriam is het belangrijk dat deze jongeren begrijpen dat wat ze hebben gedaan een misdrijf is, ook al is het uit onwetendheid. “De meerderheid heeft dit misschien zonder slechte bedoelingen gedaan, maar dat vermindert de pijn van de slachtoffers niet,” benadrukt ze.

De families vrezen nu dat deze beelden op gespecialiseerde pornografische websites zijn terechtgekomen en dat het moeilijk zal zijn om de spiraal van verspreiding te stoppen. “Sommigen zeggen zelfs dat er al diensten op internet zijn aangevraagd met deze beelden,” voegt Pedro toe.

Welzijn slachtoffers hoogste prioriteit

Terwijl de juridische processen hun beloop hebben, is het welzijn van de getroffen meisjes de hoogste prioriteit. Miriam zegt dat ze erin geslaagd is om zowel maatschappelijke bewustwording als steun voor de slachtoffers te genereren. “Er is sociale onrust, maar er is ook een groot bewustzijn over de zaak ontstaan,” concludeert ze.

Dit vind je misschien ook leuk