Meer dan 190 kilo paling in beslag genomen in de haven van Algeciras

door admin
Meer dan 190 kilo paling in beslag genomen in de haven van Algeciras

De marktwaarde van deze palingen zou meer dan 250.000 euro bedragen. De Guardia Civil van de Fiscale Afdeling van de haven van Algeciras wantrouwde een voertuig afkomstig uit Tanger en hield het daarom tegen. Bij inspectie van het voertuig werd opgemerkt dat er veel thermische dozen in de laadruimte van het busje zaten. In de dozen ontdekten agenten depaling.

Nadat de goederen door Seprona, de milieupolitie van de Guardia Civil waren geïnspecteerd, werden ze overgebracht naar beveiligde faciliteiten. Vandaar zullen de palingen in samenwerking met medewerkers van het ministerie van Duurzaamheid en Milieu worden vrijgelaten in hun natuurlijke omgeving.

Europees palingprobleem

Sinds 2010 is alle in- en uitvoer van levende of verwerkte Europese paling van en naar de EU verboden. Dit komt omdat het niet mogelijk werd geacht om een onschadelijke handel in de soort te garanderen. Daardoor hebben Aziatische landen moeite om Spaanse paling (of Franse, Ierse of Britse) buiten de Europese Unie te verkrijgen. Criminele organisaties spelen daar vooral in Spanje op in. Vervolgens doen ze aankopen via Spaanse tussenpersonen om ze via de verschillende havens en luchthavens in Spanje naar het buitenland te smokkelen.

China

Viskwekerijen in China vormen hun bestemming. Daar worden de palingen een jaar lang vetgemest tot ze zo’n 70 centimeter groot zijn. Dan worden ze op de Chinese markt verkocht en geëxporteerd naar Japan. Daar is paling een nationaal geliefd gerecht.

Om die export te vergemakkelijken, worden de palingen vervoerd in perfect afgesloten porexpan-dozen. Dit voorkomt dat ze tijdens het transport uit de verpakking komen. 

Aquacultuur boerderijen

Vervolgens vervoeren de passagiers, te voet of in voertuigen, levende paling of checken de koffers in als hun persoonlijke bagage op de luchthaven of in de haven. Daarna wachten ze in Aziatische landen op een contactpersoon om de koopwaar te leveren. Hetzelfde contactpersoon levert ze dan jonge paling die ze verder in hun aquacultuurkwekerijen weer kunnen vetmesten. Deze kwekerijen zijn gespecialiseerd in het kweken van Europese paling in gevangenschap.

De twee gedetineerden zijn ter beschikking gesteld van de gerechtelijke autoriteit, die hen naar de gevangenis heeft gestuurd in afwachting van hun proces. 

Dit vind je misschien ook leuk