Op zondag 13 oktober 2024 verzamelden zich meer dan 20.000 mensen in het centrum van Madrid om te protesteren tegen de torenhoge huurprijzen. De huurdersvakbond dreigde bovendien met een huurstaking. De demonstratie was georganiseerd door bijna 40 verschillende organisaties en politieke partijen van linkse signatuur.
Van Atocha naar de Gran Vía lieten demonstranten luidkeels hun onvrede horen. Hoewel de regering sprak van maximaal 22.000 deelnemers, beweerden de organisatoren dat het aantal rond de 150.000 lag. In werkelijkheid schatten de meeste onafhankelijke bronnen het aantal op ongeveer 50.000 mensen.
Met leuzen als “huisvesting is een recht, geen handelswaar” en “verlaag de huren” benadrukten de betogers de dringende noodzaak van actie. De protestmars stond in het teken van het terugdringen van de snel stijgende huurprijzen in Madrid en het aanpakken van het tekort aan betaalbare woningen, een probleem dat in heel Spanje speelt.
Huurstaking als laatste redmiddel
Een opvallend moment tijdens de protestmars was de toespraak van Valeria Racu, woordvoerder van de Sindicato de Inquilinos (Huurdersvakbond). Racu waarschuwde de eigenaren van huurwoningen en vastgoedbedrijven dat, als de huurprijzen blijven stijgen, de huurders een “huurstaking” zullen organiseren. In zo een geval zouden huurders massaal gaan weigeren hun huur te betalen. Volgens de vakbond willen ze de huren met 50% verlagen en beginnen ze vanaf maandag 14 oktober in de wijken van Spanje met het organiseren van deze staking.
Politieke en syndicale steun
De protesten kregen steun van verschillende vakbonden en linkse politieke partijen. Paloma López, secretaris-generaal van CCOO Madrid, riep de regionale overheid op om de toeristische huurwoningen te reguleren. Ze bekritiseerde de regering van Isabel Díaz Ayuso voor nalatigheid en stelde verder dat het gebrek aan regulering het voor jonge mensen onmogelijk maakt om zelfstandig te wonen.
In Barcelona protesteerden rond de 2.000 tot 5.000 mensen tegen de invloed van toerisme en tijdelijke huurcontracten. Volgens de autoriteiten was de manifestatie in Madrid een van de grootste van het jaar, naast eerdere protesten voor onderwijs, gezondheidszorg en solidariteit met Palestina
De demonstranten hopen dat deze massale opkomst de regering zal dwingen om snel maatregelen te nemen en de huurprijzen te verlagen, voordat verdere escalaties, zoals de aangekondigde huurstaking, werkelijkheid worden.
Also read: Huurprijzen in Spanje veranderen in 2025: wat betekent dit?