Meer dan de helft van huizen in Spanje zonder hypotheek gekocht

door admin
Meer dan de helft van huizen in Spanje zonder hypotheek gekocht

Veel mensen uitten daar hun ongeloof en woede over de situatie. Ze noemen het een schandalige onthulling in een tijd waarin veel mensen het water aan de lippen staat omdat ze de stijging van de hypotheeklasten als gevolg van een stijgende Euribor niet meer kunnen betalen. Anderen vinden in die factoren juist hun argument om dan maar geen hypotheek meer te nemen en een woning zelf te betalen, schrijft El Mundo. Twitteraar El_Yayo ziet dat anders en zegt: “Met andere woorden, meer dan de helft wordt gekocht door de rijken, investeringsfondsen en andere maffiagroepen”. @sovieperiodico voegt toe: “Meer dan de helft van de huizen wordt niet gekocht door mensen die erin gaan wonen. Dit is een schandaal.”

Voor velen is het idee dat zoveel huizen gekocht worden zonder daarvoor geld te hoeven lenen een indicatie van de groeiende welvaartskloof in het land. Met stijgende huizenprijzen wordt het voor mensen met lagere inkomens steeds moeilijker, zoniet onmogelijk om een voet aan de vastgoedgrond te krijgen. Dat zet deze statistiek wel in een ander daglicht. 

“Dit is een absoluut schandaal”, zei een andere Twitter-gebruiker. “Hoe kunnen we een situatie hebben waarin alleen de rijksten het zich kunnen veroorloven om huizen te kopen? Er moet iets worden gedaan om dit aan te pakken.”

Anderen wezen erop dat het niet alleen om betaalbaarheid gaat, maar ook om eerlijkheid. “Mensen die jarenlang hard hebben gewerkt en gespaard, worden uit de markt geprijsd, terwijl anderen die misschien niet zo hard hebben hoeven werken, gewoon een huis kunnen kopen met contant geld. Het klopt gewoon niet.”

Er zijn ook zorgen over de bredere impact van deze trend. Als een aanzienlijk deel van de woningen wordt gekocht zonder dat er een hypotheek nodig is, kan dit leiden tot een vermindering van de kredietverlening door banken en andere financiële instellingen. Dit zou op zijn beurt een negatief effect kunnen hebben op de bredere economie.

Natuurlijk was niet iedereen op sociale media boos over de situatie. Sommige mensen wezen erop dat het kopen van een huis zonder hypotheek een teken is van financieel inzicht en goede planning. Deze stemmen werden echter grotendeels overstemd door degenen die hun verontwaardiging uitten.

Wat kan er worden gedaan om de situatie aan te pakken?

Volgens El Publico hebben sommigen hebben gesuggereerd dat de overheid beleid moet voeren om het voor mensen met lagere inkomens gemakkelijker te maken om een huis tekopen. Anderen hebben opgeroepen tot meer regulering van de huizenmarkt om ervoor te zorgen dat de prijzen betaalbaar blijven.

Dit vind je misschien ook leuk