Meer voedselwaarschuwingen in Spanje uit EU-landen dan uit VS of Marokko

door admin
voedselwaarschuwingen groenteschap

De afgelopen weken werd zowel in de Spaanse media als op sociale netwerken veel aandacht besteed aan voedselwaarschuwingen in Europa. Het ging met name om die betreffende fruit uit Marokko.

Op 4 maart werd bekend dat in Marokkaanse aardbeien hepatitis A was gedetecteerd. Die besmetting werd ontdekt aan de Spaanse grens. Volgens de Europese Commissie bereikte deze niet de consumenten. rof de detectie van hepatitis A in Marokkaanse aardbeien op 4 maart, een besmetting die aan de Spaanse grens werd ontdekt maar volgens de Europese Commissie niet de consumenten bereikte.

Dergelijke meldingen zijn dankzij de strenge controles van de Europese Unie (EU) gebruikelijk voor producten van alle herkomsten. Tijdens deze inspecties onderzoeken gezondheidsautoriteiten diverse zaken. Van de aanwezigheid van pathogene micro-organismen, zoals hepatitis A of het norovirus, tot resten van pesticiden, metalen of niet-toegestane voedseladditieven in de EU.

Een overzicht van voedselwaarschuwingen in 2023

Fact-check website Newtral becijferde dat in 2023 er in totaal 4.675 meldingen van gezondheidsincidenten in voedsel werden gemaakt op het continent. Het betreffende voedsel was afkomstig uit zowel EU-landen als landen buiten de EU, volgens RASFF. India leidde de lijst met 295 waarschuwingen. Daarna volgden China met 284, Frankrijk met 253 en de Verenigde Staten met 202. Uit Spanje kwamen 203 gezondheidswaarschuwingen, en uit Marokko 42.

Van het totaal aantal voedselincidenten in de Europese Unie waren 921 te wijten aan pathogene micro-organismen, waaronder twee gevallen van hepatitis A. Een van deze meldingen betrof een besmetting met dit virus in Spaanse mosselen die in oktober 2023 naar Italië werden verzonden.

Veel voedselwaarschuwingen uit Frankrijk, Italië en Nederland

Voor voedselproducten bestemd voor Spanje werden in 2023 in totaal 424 waarschuwingen geregistreerd op het RASFF-portaal, afkomstig uit zowel binnen als buiten Europa. Frankrijk, Italië en Nederland waren de voornaamste herkomstlanden van deze waarschuwingen, met respectievelijk 52, 36 en 32 incidenten. Uit Marokko werden 7 incidenten geregistreerd met producten bestemd voor Spanje.

Strijd tegen desinformatie

De afgelopen weken circuleerde veel desinformatie of uit de context gehaalde content over voedselwaarschuwingen in Europa. Zo circuleerde er in februari een melding over met norovirus besmette aardbeien uit Marokko. Volgens diverse berichten zouden die in supermarkten zijn beland. De Europese Commissie bevestigde echter dat de besmetting bij grenscontroles was ontdekt. Daardoor hebben de producten in geen geval de consument bereikt.

De Europese Unie houdt enkele van de strengste voedselveiligheidsnormen ter wereld aan. Dat dit systeem functioneert, is te zien aan het hoge aantal meldingen en waarschuwingen.

Dit vind je misschien ook leuk