In politieke kringen hebben alleen kiezers van de linkse partij Sumar en de nationalisten begrip voor gratieverlening aan de gedaagden in het Catalaanse pro-onafhankelijkheidsproces. Catalonië en Baskenland zijn de enige regio’s die het plan steunen.
In heel Spanje vindt 60 procent de toekomstige amnestiewet onrechtvaardig en wordt die gezien als een privilege voor de separatisten. De bevolking kan zich niet vinden in de argumenten die de regering aandraagt ten gunste van de wet.
Onrechtvaardigheid, privilege, samenleven en integratie
De peiling van 40dB. bevestigt dat de oproep van het rechtse front tot protest tegen de amnestieregeling veel weerklank heeft gevonden. De conservatieve Partido Popular en het extreemrechtse Vox zijn faliekant tegen de wet. De resultaten laten echter zien dat er ook onder socialistische kiezers gemengde gevoelens bestaan over de regeling.
Lees ook: Catalonië blijkt grote begunstigde van amnestieakkkoord
40dB. vroeg 2.000 mensen hun mening te geven over vier gevoelswaarden die aan de pardonmaatregel worden toegeschreven: onrechtvaardigheid en privilege, samenleven en integratie. De eerste twee worden gebruikt door tegenstanders van de wet. De laatste twee door voorstanders. De resultaten laten duidelijk de mening van het volk zien.
Belangrijkste reden voor nieuwe wet
De burgers zijn weinig vriendelijk voor de regering als het gaat om de redenen voor ‘vergeving van de separatisten’. Van de respondenten denkt 85 procent dat ‘een regering kunnen vormen’ de belangrijkste reden is voor de amnestiewet. Slechts een kleine 38 procent ziet beter samenleven en een betere relatie tussen Catalonië en Spanje als belangrijkste argument. Meer dan 70 procent denkt overigens ook dat Pedro Sánchez met het pact de komst van extreemrechts in de regering wilde voorkomen.
Grondwettelijke waarden in twijfel
Voorstanders van de nieuwe amnestiewet slagen er niet in de mogelijke voordelen goed te verdedigen. Bijna de helft denkt namelijk dat de amnestieregeling de grondwettelijke waarden niet respecteert. En slechts één op de vier gelooft dat de pro-onafhankelijkheidspartijen niet eenzijdig zullen doorgaan met het streven naar onafhankelijkheid.
Gevolgen van de amnestiewet
Uit de gegevens kan worden afgeleid dat alleen in Catalonië en, in mindere mate, in Baskenland de gratiemaatregelen goed worden ontvangen. Desondanks zijn ook daar de meningen verdeeld. Met meer dan 50 procent denken de Catalanen dat het de samenleving zal verbeteren. De ondervraagden uit zowel Baskenland als Catalonië scoren bovendien het hoogst als het gaat om positieve verwachtingen van de nieuwe wet. Overigens denkt maar 30 procent dat Catalonië echt de eenzijdige strijd voor onafhankelijkheid zal afzweren.
Amnestie inzet verkiezingen Galicië
Catalonië, Baskenland en, in mindere mate, Galicië, nuanceren het beeld dat heel Spanje tegen de gratieverlening is enigszins. In de rest van Spanje is veel weerstand tegen het voorstel van de amnestiewet. In Madrid, Castilla y León en Andalusië is die weerstand het grootst. Galiciërs blijken bovengemiddeld veel waarde te hechten aan de mogelijkheid dat de amnestieregeling ten goede komt aan de samenleving in Spanje.
In Galicië worden komend voorjaar regionale verkiezingen gehouden. De PP is van plan om de controverse over de gratiemaatregelen ten volle te benutten. De partij wil de absolute meerderheid, die ze sinds 2009 in het autonome parlement heeft, prolongeren.
Weerstand tegen amnestie grootst bij rechtse kiezer
Kijkend naar politieke voorkeur blijkt dat de amnestiekwestie het rechtse electoraat verenigt. Er is bovendien weinig verschil tussen kiezers van de PP en Vox. Bij deze groep hangen de negatieve gevoelswaarden over de toekomstige wet rond de 80 procent. Slechts 15 procent verwacht positieve gevolgen.
Onder kiezers van de socialistische partij PSOE heersen tegenstrijdige gevoelens. Ook hier zijn er duidelijke elementen van afwijzing. Deze zijn echter gemengd met de hoop dat de nieuwe wet uiteindelijk voordelen zal opleveren. Deze dualiteit komt tot uiting in de evaluatie van de vier gevoelswaarden die aan de wet worden toegekend. Bij het PSOE-electoraat schommelen de beoordelingswaarden voor die vier elementen tussen de 47 en 58 procent.
Sumar milder gestemd
Alleen bij de Sumaraanhangers en bij nationalistische groepen ziet 40dB. hoge scores voor de positieve waarden ‘samenleven’ en ‘integratie’. Daarmee staan zij ver af van de ideologieën van rechts. Over het algemeen gelooft dit deel van het electoraat dat het samenleven binnen Catalonië en tussen de autonome gemeenschappen als geheel zal verbeteren. Ook denkt deze groep dat het de Spaanse democratie zal versterken. De nationalistische kiezer is er echter niet van overtuigd dat de partijen waarmee zij sympathiseren unilateralisme zullen afzweren. Slechts 1 op de 4 gelooft daarin.
Lees ook: Opnieuw grootschalige protesten in Madrid tegen amnestiewet