Mensensmokkelaars gooien migranten overboord voor Spaans strand

door admin
Mensensmokkelaars gooien migranten overboord voor Spaans strand

Mensensmokkelaars hebben vlak voor de kust van Spanje migranten uit de boot gegooid. Volgens reddingsorganisaties konden de meesten niet zwemmen. Vier personen zijn verdronken.

Het schokkende incident deed zich voor op het strand van Camposoto in de gemeente San Fernando (Cádiz). In totaal waren er 27 mensen aan boord van de boot die het strand naderde. 23 Van hen konden worden gered. Drie van deze migranten moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis in Puerto Real vanwege onderkoeling. Één van hen is inmiddels ontslagen.Voor vier anderen kwam de hulp te laat. 

Boot vlucht snel weg

Op beelden verspreid door Spaanse media waaronder omroep Cadena Ser en RTVE (zie deze pagina) is te zien hoe achtergebleven opvarenden de boot keren en zich snel uit de voeten maken. De om hulp schreeuwende migranten hadden het nakijken. Omringd door plezierjachten voor de toeristische kust van Chiclana en Sancti Petri proberen ze wanhopig het hoofd boven water te houden. De vluchtende boot vervolgde zijn tocht naar Sancti Petri, in Chiclana, waar nog acht Noord-Afrikaanse mannelijke migranten werden afgezet. Het ging om een boot van het type ‘narcolanchas’, normaal gebruikt voor drugssmokkel. 

Reddingsoperatie

Voor de overlevenden waren er gelukkig reddingsorganisaties in de buurt. Aan de operatie namen verschillende eenheden deel: de Spaanse kustwacht Salvamento Marítimo met een boot en helikopter, agenten van de Nationale Politie, de Guardia Civil (zowel te land als met de Maritieme Dienst per boot) en leden van het Rode Kruis, die zorgden voor de opgevangen migranten.

Overlevenden naar tijdelijk opvangcentrum

In totaal kwamen 35 migranten aan met de boot. Naast de vier overledenen verblijven er twee nog in het ziekenhuis. 29 Anderen zijn eerst verzorgd door het Rode Kruis en vervolgens overgebracht door de  Nationale Politie naar het tijdelijke opvangcentrum (CATE) van Crinavis in de plaats San Roque.

Schendingen van migrantenrechten

De verdronken migranten van dit incident zijn slachtoffer geworden van mensensmokkelaars. Asielzoekers die hun reis wel overleven worden vaak slachtoffer van schending van hun mensenrechten door de landen van aankomst.

Recent werd een rapport gepubliceerd over de migratiecrisis in Spanje. Onderzoekende organisaties concludeerden hierin dat er sprake is van talrijke schendingen van rechten van migranten die de afgelopen twee jaren via onregelmatige routes Spanje binnen kwamen. Al heeft iedereen die Spaanse grondgebied bereikt het recht om asiel aan te vragen, wordt dat in de praktijk vaak niet gerealiseerd. Bovendien sterven jaarlijks honderden mensen op zee tijdens hun reis naar Spanje. Tot slot worden migranten regelmatig geconfronteerd met gewelddadige repressie, zoals directe uitzettingen of detentie in tijdelijke verblijfscentra. In die centra zijn voorts rechtenschendingen en slechte leefomstandigheden vastgesteld. 

Lees ook: Recordaantal migranten bereikt Canarische Eilanden

Dit vind je misschien ook leuk