Mijlpaal voor Sagrada Família: torens Lucas en Marcus voor het eerst verlicht

door admin
Mijlpaal voor Sagrada Família: torens Lucas en Marcus voor het eerst verlicht

Het concert begint om 19.30 uur. De torens van Lucas en Marcus worden ter gelegenheid van de kerstvakantie tot 8 januari verlicht, van 18 tot 22 uur.

Het kerstconcert wordt dit jaar gegeven door het Orquestra Simfònica del Vallès (OSV). Dit speelt een repertoire van kerstliederen uit de hele wereld in samenwerking met het Cor Bruckner Barcelona onder leiding van Xavier Puig.  

Er is sprake van een primeur: tijdens het concert zal het kerstlied voor koor en orkest A les mans d’aquest infant van de componist Xavier Pagès-Corella en met teksten van Joan Duran i Ferrer voor het eerst worden uitgevoerd. 

Torens van Sagrada Familia

De Sagrada Familia vertegenwoordigt het leven van Jezus en de geschiedenis van het geloof. In totaal krijgt het gebouw achttien torens die zijn toegewijd aan belangrijke bijbelse figuren. Twaalf torens vertegenwoordigen de apostelen, vier de evangelisten, één de Heilige Maagd Maria en tot slot de hoogste toren, die Jezus vertegenwoordigt. 

Os en leeuw

Om helder te maken welke evangelist voor welke toren staat, heeft Antoni Gaudí deze in zijn ontwerp afgewerkt met de overeenkomstige figuur van de tetramorf. In de christelijk geïnspireerde kunst wordt de tetramorf gebruikt voor de afbeelding van de vier evangelisten, hetzij in menselijke figuur, hetzij voorgesteld door hun symbolen. De toren van Lucas kenmerkt zich dooreen sculptuur van een gevleugelde os met een boek. De toren is herkenbaar aan een leeuw. 

Verwondering en weerstand

Wie die deze eerste verlichting van de torens wil bijwonen, wordt aangeraden deze te bekijken vanaf de Avinguda Gaudí op de hoek van de Carrer Provença.  Ook wordt de ster op de Torre de Maria, die op 8 december haar eerste verjaardag vierde, ter gelegenheid van deze viering verlicht. Tegen de ster en de verlichting van de Torre de Maria was vorig jaar veel weerstand van buurtbewoners. 

Hoogste kathedraal ter wereld 

Als de basiliek is afgerond, is deze met 172,50 meter het hoogste gebouw van Barcelona en tevens de hoogste kathedraal ter wereld. Het gebouw is niet alleen spectaculair van buiten. Ook binnen in het meesterlijke ontwerp raak je niet uitgekeken. Vooral het spectaculaire spel van kleuren en licht is indrukwekkend. Al naar gelang de stand van de zon en de zonnestralen die door het glas-in-lood schijnen verandert dat de hele dag.

Dit vind je misschien ook leuk