Milieugroepen boos: Strandtenten in Andalusië mogen uitbreiden

door admin
strandtenten

Het recente vonnis van het Spaanse Hooggerechtshof heeft voor opschudding gezorgd onder strandtentondernemers en milieuactivisten in Andalusië. De eerstgenoemden zijn opgelucht en de milieubeschermers zijn boos.

De hoogste Spaanse rechtbank heeft bepaalde artikelen van de Kustwetregeling (Ley de Costas), die het graven van kelders in het zand of het bouwen van meer dan één verdieping door strandtenten verboden, ongeldig verklaard. Deze beslissing is een overwinning voor ondernemers en een tegenslag voor de Spaanse regering en milieuactivisten. Die hebben jarenlang gestreden tegen deze betonnen constructies op openbare zandstranden.

Een overwinning voor strandtentondernemers

Voor de ondernemers betekent deze uitspraak een doorbraak. Zij hebben nu weer de mogelijkheid om hun strandtenten uit te breiden. Bijvoorbeeld met ondergrondse opslagruimtes of een extra verdieping om meer klanten tegelijkertijd te kunnen bedienen. Manuel Villafaina, voorzitter van de Federatie van Andalusische Strandondernemers, jubelt over de uitspraak. Hij legt uit dat de regelgeving hen benadeelde door de bouw van kelders. Volgens hem dragen die juist bij aan de kwaliteit van de stranden door opslag van bijvoorbeeld voorraad buiten het zicht te houden. Hij schat dat ongeveer 20 tot 30 van de 500 strandtenten in Andalusië nu de autorisatie voor een kelder zouden kunnen aanvragen.

Zorgen onder ecologen

Aan de andere kant staan de milieuactivisten. Die vrezen voor de negatieve gevolgen van dergelijke constructies op de erosie van de stranden en de impact van klimaatverandering. De nu verworpen regelgeving was juist ingevoerd om de stranden te beschermen tegen deze effecten. Ecologen als Rafael Yus en Javier de Luis uiten in El Diario hun zorgen over de open deur voor nieuwe bouwprojecten op de stranden en roepen op tot hernieuwde regelgeving door de centrale overheid.

Soepele houding van de Junta de Andalucía

Gezien de huidige situatie lijkt het er niet op dat de Junta de Andalucía haar tolerante houding ten opzichte van de bouw van kelders zal wijzigen. Eerdere gevallen tonen aan dat de regionale overheid geneigd is de regels ruim te interpreteren. Ze keurden zelfs de bouw van kelders goed die door de centrale overheid verboden waren. De milieuactivisten vrezen nu dat de bescherming van het kustgebied onvoldoende is tegenover de belangen van de strandtentondernemers.

Chiringuitos

Oorspronkelijk waren chiringuitos houten constructies die in het seizoen op het strand werden geplaatst om strandgangers van drinken en snacks te voorzien. Door de jaren heen werden ze steeds verder uitgebreid en vormen nu vaste bouwwerken het hele jaar door. En dat niet alleen, vooral op de stranden van Marbella en Málaga zijn er in de afgelopen tien jaar steeds meer moderne strandtenten bijgekomen. Veel van deze bouwwerken zijn van beton, wat de mogelijkheid biedt een ondergronds magazijn of kantoor te maken. Zo worden vierkante meters gecreëerd die niet hoeven worden meegeteld bij de aanvraag van de bouwvergunning.

De strandtenten zijn allemaal gebouwd op het zogeheten Dominio Público Marítimo Terrestre (DPTM), de officieel beschermde kuststrook. Die is beschermd vanwege zijn natuurlijke waarde.  Het bebouwen van deze zandstrook veroorzaakt schade en erosie van de zandstranden. Desondanks heeft nu het Spaanse Hooggerechtshof deze beslissing genomen.

Lees ook: Moderne chiringuitos aan de Costa del Sol schadelijk voor strand

Dit vind je misschien ook leuk