Mondkapjes binnenkort niet meer verplicht op straat in Spanje

door admin
Mondkapjes binnenkort niet meer verplicht op straat in Spanje

Volgens de premier zal ‘binnen enkele dagen’ een belangrijke mijlpaal worden bereikt, namelijk dat meer dan 15 miljoen inwoners van Spanje volledig zijn gevaccineerd. “We liggen op schema met de vaccinaties en dat betekent dat we op weg zijn naar volledig herstel”, aldus Sánchez. 

Versoepelen mondkapjesplicht

In de afgelopen weken zijn het ministerie van Volksgezondheid en de autonome regio’s al in overleg geweest over het versoepelen van de mondkapjesplicht. Woordvoerder voor het ministerie Fernando Simón bevestigde eveneens dat er “snel” een einde zal komen aan de mondkapjes op straat, maar noemde daarbij geen datum. Voordat het zover is, moet eerst gekeken worden naar uitzonderingen op de ontheffing, zoals in situaties met grote drukte of waarin het houden van de gepaste sociale afstand niet mogelijk is. 

Regio’s willen nationale opheffing mondkapjesplicht

In ieder geval zijn de regio’s Catalonië, Madrid, Galicië en Castilië-La Mancha voorstanders van onmiddellijke opheffing van de mondkapjesplicht. De Catalaanse minister Josep Maria Argimon van Volksgezondheid vroeg deze week de centrale regering om de verordening die het dragen van mondkapjes voorschrijft te herzien. Zolang deze herziening geen feit is, zijn de regio’s niet bij machte om zelf een einde te maken aan de verplichting op straat een mondkapje te dragen.

Ook de Madrileense minister van Volksgezondheid zou nog voor eind juni graag af willen van de mondkapjes op straat. Hij pleit voor een nationale ontheffing onder algemeen geldende voorwaarden, omdat in de meeste regio’s de besmettingscijfers ongeveer dezelfde zijn. De algemene stemming is dat de vaccinatiecampagne boven verwachting verloopt en het als veilig wordt beschouwd om zich onbeschermd op straat te begeven.

Het deelbestuur van Navarra is iets behoudender en ziet het liefst in juli de mondkapjes verdwijnen, afhankelijk van het verloop van de vaccinatiecampagne en de besmettingscijfers. Ook Murcia zou in juli af willen van de mondkapjesplicht buiten en pleit er eveneens voor dat dit op nationaal niveau gebeurt. Regiopresident Ximo Puig wil al eerste stap de mondkapjesplicht opheffen op de stranden en in natuurgebieden. 

Dit vind je misschien ook leuk