Mondkapjesplicht in Spaans OV bijna ten einde

door admin
Mondkapjesplicht in Spaans OV bijna ten einde

Een definitieve beslissing over een draagplicht in apotheken moet nog genomen worden. De overkoepelende raad van het Spaanse nationale gezondheidssysteem zal het besluit deze week nemen. Dat maakte de krant La Vanguardia bekend. De voortgang van de vaccinatie en het gunstige verloop van de pandemie maken het afschaffen van de maatregel mogelijk. 

Het masker verdwijnt in oktober volledig uit het openbaar vervoerGezondheid zal het meenemen naar de laatste ministerraad in september en het zal alleen verplicht blijven in gezondheidscentra en residenties. Een definitieve beslissing over apotheken is in afwachtingDe hoop dat de pandemie volledig onder controle zal komen, wordt steeds reëler. Door de voortgang van de vaccinatie is het mogelijk om de komende weken te stoppen met het dragen van het mondkapje in het openbaar vervoer. In ieder geval voor oktober. Dit is in ieder geval de voorspelling die het ministerie van Volksgezondheid is begonnen door te geven aan de autonomie.

Voorzichtigheid en experts

De krant La Vanguardia maakte dinsdag bekend dat de maatregel deze week zou kunnen worden genomen op de vergadering van de Interterritoriale Raad van het National Health System, waarin de raadsleden van de autonome gemeenschappen zijn vertegenwoordigd.
De minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, sloot een paar dagen geleden niet de mogelijkheid af dat de maskers in de nabije toekomst niet meer verplicht zullen zijn in het openbaar vervoer, hoewel ze, zoals gebruikelijk, verwees naar “voorzichtigheid” en het besluit te nemen gebaseerd op “wat de experts voorstellen”.

Volgens Confidencial Ditigal die zich baseert op bronnen bij het ministerie, heeft Fernando Simón, de directeur van het Centrum voor Coördinatie van Gezondheidswaarschuwingen en Noodsituaties (CCAES), zijn voorstel al overgedragen aan de coronavirusmonitoringcommissie. Deze komt nog steeds wekelijks bijeen in Moncloa met president Pedro Sánchez.

Logisch

Simón legde uit dat het in het geval van het openbaar vervoer niet erg logisch lijkt om maskers te blijven gebruiken, aangezien er veel andere ruimtes zijn waar de bevolking zich onbeperkt blootstelt, zoals op concerten, in bars en en op stadsfeesten (feria’s).

Tot nu toe heeft het ministerie geredeneerd dat die massabijeenkomsten doorgaans gelegenheden zijn die mensen vrijwillig opzoeken. Het tegendeel geldt voor het openbaar vervoer. Dat moeten velen nemen om bijvoorbeeld naar hun werk te gaan. Zo werd tot nu toe de mondkapjesplicht in het OV gerechtvaardigd. Afgelopen dinsdag werden bovendien ook de gezondheidscontroles in Spaanse havens en luchthavens voor internationale reizigers afgeschaft

Met deze maatregelen sluit Spanje zich aan bij de landen die al afscheid hebben genomen van mondkapjes in het openbaar vervoer.

Dit vind je misschien ook leuk