Mondkapjesplicht terug in Spaans ziekenhuis in vanwege stijgende COVID-gevallen

door admin
Mondkapjesplicht terug in Spaans ziekenhuis in vanwege stijgende COVID-gevallen

Volgens het regionale ministerie van Gezondheid van de Generalitat geldt deze verplichting in alle ziekenhuiszalen in dit ziekenhuis waar patiënten zijn opgenomen en op de Spoedeisende Hulp, inclusief de wachtkamers.

Deze beslissing van het ziekenhuisbestuur volgt op een rapport van de afdelingen Preventieve Geneeskunde en Arbeidsrisico’s. De maatregel blijft van kracht zolang deze diensten het noodzakelijk achten.

Verdubbeling in aantal besmettingen

Hoewel de exacte cijfers van het aantal gevallen in het ziekenhuis niet bekend zijn bij het ministerie, heeft de meest recente update uit de regio Valencia het aantal besmettingen in dezelfde periode verdubbeld. Tussen 28 juli en 11 augustus werden 3.220 nieuwe gevallen gemeld, het dubbele van de meer dan 1.500 gevallen in de twee weken daarvoor.

Tijdelijke maatregel

Gezondheid benadrukt dat het een tijdelijke maatregel betreft. Zodra de situatie weer normaal is, zal het algemene advies van het ministerie van Volksgezondheid worden gevolgd. Het gebruik van mondkapjes in ziekenhuizen wordt alleen aanbevolen – niet verplicht – voor risicogevallen of bij zeer kwetsbare patiënten.  

Deze actie van het Doctor Peset ziekenhuis maakt deel uit van de aanbevelingen van de Orden SND/726/2023 van 4 juli, waarin het besluit van de Ministerraad werd gepubliceerd om de gezondheidscrisis te beëindigen. Hoewel het besluit van de Ministerraad het einde van de gezondheidscrisis door COVID-19 verklaarde en het verplichte gebruik van maskers in ziekenhuizen afschafte, werd wel aanbevolen om de bescherming te versterken voor symptomatische personen in gedeelde ruimtes.

Inmiddels heeft het ziekenhuispersoneel al tientallen mondkapjes moeten uitdelen aan mensen die patiënten begeleiden of bezoekers die nog niet van de maatregel op de hoogte waren en erdoor werden verrast. 

Dit vind je misschien ook leuk