Multinational Spanje riskeert miljoenenaanslag bij verhuizing naar Nederland

door admin
Multinational Spanje riskeert miljoenenaanslag bij verhuizing naar Nederland

De komende dagen zijn cruciaal voor de Spaanse multinational Ferrovial. Het bedrijf kondigde begin maart een verhuizing naar Nederland aan. De Spaanse regering wil dit tegenhouden en richt zich 3 dagen voor de definitieve keuze tot de aandeelhouders van het bedrijf

Begin maart liet de Spaanse multinational weten het hoofdkantoor van Madrid naar Amsterdam te willen verplaatsen om meer groeipotentie te hebben en te kunnen profiteren van de financiële stabiliteit in Nederland. Deze keuze leidde direct tot grote woede vanuit de Spaanse regering. Ministers vinden de directeur ondankbaar omdat het bedrijf altijd heeft kunnen profiteren van overheidsinvesteringen en het nu wil profiteren van mogelijke ‘belastingparadijzen’ buiten Spanje.

Brief Spaanse regering drie dagen voor stemming aandeelhouders

Cruciale momenten breken aan omdat er over drie dagen over deze beslissing wordt gestemd door de aandeelhouders van Ferrovial. Tevens voert de Spaanse regering de druk op middels een brief die maandag werd verzonden om in de aandeelhoudersvergadering duidelijk te maken dat er geen noodzaak is om Spanje te verlaten.

Dit is de laatste zet van de Spaanse regering om het vertrek van het bedrijf naar Nederland tegen te houden. De Spaanse regering vindt het niet gerechtvaardigd dat de multinational al jaren profiteert van miljarden aan overheidsinvesteringen en het ‘aan de andere kant’, oftewel in Nederland, kan meeprofiteren van allerlei gunstige belastingvoordelen. Volgens de regering zou deze beslissing het bedrijf weleens ‘duur komen te staan’.

Multinational uit Spanje riskeert belastingaanslag van miljoenen euro’s

El País schreef deze dinsdag dat met deze keuze Ferrovial een belastingaanslag van miljoenen euro’s riskeert als de Spaanse fiscus vaststelt dat de reden om het hoofdkantoor te verplaatsen naar Nederland het verkrijgen van belastingvoordelen is. Als wordt vastgesteld dat dit de reden is van de verhuizing dan is er een kans dat het bedrijf geen aanspraak kan maken op een bijzondere regeling voor fusies door verandering van de statutaire zetel van de ene naar de andere Europese lidstaat. Hierdoor riskeert Ferrovial miljoenen euro’s aan belastingaanslagen.

Bovendien stuurde maandag de staatssecretaris van Economie, Gonzalo García Andrés, een brief aan de CEO van Ferrovial, Ignacio Madridejos, dat het bedrijf een notering aan de New York Stock Exchange kon krijgen zonder dat het bedrijf naar Nederland hoeft te verhuizen. Dit zou voor Ferrovial juist een van de redenen zijn waarom het bedrijf wilde verhuizen naar Nederland.

Ferrovial reageert zelf op standpunt en argumenten van Spaanse regering

Op dinsdagochtend gaf Ferrovial zelf een reactie op de brief van de Spaanse regering. De multinational liet weten niet van gedachte te zijn veranderd, ondanks de dreigementen van de regering. Het bedrijf zal zijn aandeelhouders tijdens de komende vergadering van donderdag 13 april blijven adviseren om de verhuizing naar Nederland door te zetten.

Ferrovial gaat met deze mededeling ook in tegen de verklaring van de Spaanse staatssecretaris van Economie. Volgens het bedrijf is het ‘vandaag de dag’ niet mogelijk om beursgenoteerd te worden in Amerika vanuit Spanje. “We willen de mogelijkheid om te concurreren op internationale markten vergroten en dankzij deze verhuizing krijgen we meer zichtbaarheid vanuit internationale investeerders en kunnen we genieten van betere financieringsvoorwaarden,” zo sprak Ferrovial-woordvoerder Francisco Polo op dinsdag.

Verder liet Polo weten dat de verhuizing naar Nederland geen belastingvoordeel oplevert voor het bedrijf en dat het op dit gebied niet uitmaakt of het hoofdkantoor nu in Amsterdam of in Madrid is gevestigd.

Dit vind je misschien ook leuk