Murcia reduceert antibiotica-gebruik onder baby’s en peuters met 40 procent

door admin
Murcia reduceert antibiotica-gebruik onder baby's en peuters met 40 procent

De afdeling gezondheidszorg van de regionale regering in Murcia heeft het gebruik van antibiotica onder baby's en peuters tot 3 jaar met bijna 40 procent weten te reduceren.

Dit is gebeurd in het kader van het ‘Programa de uso responsable de antibioticos en la primera infancia (Purapi) en naar aanleiding van onderzoeksresultaten waaruit bleek dat 50 procent van de voorgeschreven antibiotica onder deze leeftijdsgroep twijfelachtig was of van geen therapeutische waarde. Het aantal voorgeschreven doses werd verminderd van 17,77 naar 11,14 dagelijkse doses per 1.000 inwoners.

Volgens de regionale minister van Gezondheid, Manuel Villegas, gaat het om een ‘ernstig probleem voor de volksgezondheid’ vanwege de resistentie tegen antibiotica die optreedt na veelvuldig gebruik ervan. De meeste infecties waarvoor ouders met kinderen tot drie jaar een kinderarts consulteren worden veroorzaakt door een virus. Volgens Villegas gaat het zelfs om meer dan 90 procent. En vaak gaat het dan om infecties aan de luchtwegen. Antibiotica is bij de bestrijding hiervan niet effectief. Van de 50 procent voorgeschreven antibiotica aan 0 tot 3-jarigen waaraan het etiket ‘twijfelachtig’ werd gegeven, gaat 85 procent naar baby’s en peuter voor de behandeling van luchtweginfecties.

In het kader van Purapi is een centrale database opgericht met informatie over het medicijngebruik van de jongste patiëntjes in de Zuidoost-Spaanse regio. Zo kunnen alle kinderartsen in alle gezondheidscentra in Murcia zien of en hoeveel antibiotica – en andere medicijnen – een jonge patiënt al voorgeschreven heeft gekregen. 

Dit vind je misschien ook leuk