Na Duits besluit wil ook Spanje Leopard 2-tanks naar Oekraïne sturen

door admin
Na Duits besluit wil ook Spanje Leopard 2-tanks naar Oekraïne sturen

Nu bekend is dat Duitsland tanks levert aan het Oekraïense leger, zal Spanje volgen. ‘Spanje doet wat het moet doen’, verzekerde de minister van het Voorzitterschap, Félix Bolaños. Hij meldde dat de minister van Defensie, Margarita Robles, later meer details zou geven over de Spaanse bijdrage. 

Robles wachtte tot de Duitse bondskanselier Olaf Scholz formeel aankondigde dat hij 14 tanks van dit type aan Oekraïne zou leveren. Daarna bevestigde zij in verklaringen aan persbureau EFE de bereidheid van Spanje om tanks te sturen en te trainen in het gebruik ervan. Dit alles ‘altijd in coördinatie met de bondgenoten’. De minister heeft nog niet aangegeven hoeveel eenheden kunnen worden gestuurd.

De toestand van de Spaanse tanks

Spanje heeft 108 Leopard 2A4 gevechtstanks, die het van Duitsland heeft gekocht. Op de logistieke basis Casetas (Zaragoza) staan er al meer dan tien jaar een vijftigtal geparkeerd. Afgelopen zomer, nadat de regering had overwogen deze tanks aan Oekraïne te schenken, heeft de minister van Defensie de toestand van de opgeslagen tanks opnieuw bekeken.

Toen constateerde zij dat ongeveer de helft daarvan ‘in een absoluut deplorabele situatie’ verkeerde, waardoor mensenlevens in gevaar konden komen. De overige tanks van dit type die door Oekraïne worden opgeëist, worden ingezet in Ceuta en Melilla.

Volgens de minister van Defensie is ‘de overgrote meerderheid’ van de Spaanse Leopards aan revisie toe. Tanks in een ‘deplorabele’ staat kunnen niet naar Oekraïne worden gestuurd. 

‘Eenheid alle geallieerde landen is prioriteit’

Premier Pedro Sánchez verdedigde gisteren in het Congres zijn inzet om de coördinatie bij het sturen van oorlogsmateriaal naar Oekraïne tussen de Europese partners te handhaven. Nadat verschillende Europese partners hadden aangekondigd dat zij tanks naar Oekraïne zouden sturen, ondanks het verzet van Duitsland, was er geen eenheid meer. De tanks waar de Oekraïense president Volodymir Zelensky om vraagt om de Russische troepen tegen te houden, zijn van Duitse makelij, dus het sturen ervan uit andere landen moet door Berlijn worden goedgekeurd.

Sánchez deed een beroep op de eenheid die ‘de handen moet vasthouden’ van de Europese landen, nadat ook de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken dat de vorige dagen hadden gedaan. ‘De prioriteit is de eenheid van alle geallieerde landen,’ zei de minister van Defensie, Margarita Robles, maandag. ‘Eenheid is het beste instrument om de uitdaging aan te gaan,’ zei het hoofd van de Spaanse diplomatie, José Manuel Albares. 

Dit vind je misschien ook leuk