Na maanden van daling stijgt inflatie in Spanje weer licht in januari

door admin
Na maanden van daling stijgt inflatie in Spanje weer licht in januari

Het inflatiepercentage van 5,8 procent ligt 0,1 procent hoger dan in december 2022 maar betreft nog altijd het laagste percentage sinds november 2021. Deze conclusie doet het Nationaal Instituut voor Statistiek (INE) van Spanje alvast richting het einde van de eerste maand van het jaar.

Einde brandstofkorting direct voelbaar bij Spanjaarden

Het was nog maar juli 2022 toen de inflatie in Spanje een recordhoogte van 10,8 procent bereikte. Sinds de zomer van 2022 is er alleen maar sprake van daling van de inflatie maar toch is deze trend nu gebroken in januari. De lichte verhoging van de inflatie is volgens het INE te wijten aan de brandstofprijzen die de afgelopen maand weer zijn gestegen in Spanje.

Deze stijging houdt verband met het aflopen van de brandstofsubsidie, waar alle weggebruikers in Spanje van april tot en met december 2022 van gebruik konden maken. Voor de meeste particuliere chauffeurs zit er niks anders op dan weer gewoon de volle prijs te moeten betalen voor een tank brandstof. En dat loopt behoorlijk op aangezien tanken nu gemiddeld 17 procent meer kost dan een jaar geleden.

Klein effect van schrappen BTW op primaire boodschappen

Januari was sowieso een spannende maand aangezien dit de eerste volledige maand is waarop de BTW van veel primaire producten in de supermarkten is geschrapt, een van de maatregelen van de Spaanse regering om mensen tegemoet te komen in deze dure tijden. Op het gebied van consumentenprijzen in de supermarkt en winkels daalde de inflatie in januari met 0,3 procent ten opzichte van een maand geleden.

Op andere vlakken, wanneer voedingsmiddelen en energieprijzen buiten beschouwing worden gelaten, steeg de kerninflatie in Spanje met een halve procent. Wanneer alle onderdelen worden meegenomen bij de bepaling van de inflatie, blijft er onderaan de streep een gemiddelde stijging over van 0,1 procent voor januari in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk