Na Spaanse belastingverhoging wijken rijken uit naar Portugal

door admin
Na Spaanse belastingverhoging wijken rijken uit naar Portugal

Portugal reageert op de goedkeuring van deze belasting door Spanje door haar speciale fiscale regime voor niet-reguliere bewoners (vergelijkbaar met de Spaanse “Ley Beckham”) met een jaar te verlengen. Dat is aantrekkelijk voor Spaanse vermogenden. 

Bovendien is deze trend versterkt na de recente herverkiezing van Pedro Sánchez als president. Die heeft geleid tot een toename van rijke belastingbetalers die juridisch advies zoeken voor een snelle verandering van fiscale residentie. Héctor Pérez Tapia van Selier Abogados merkt in de krant El Economista op dat de meeste consultaties afkomstig zijn van buitenlanders, vooral uit Latijns-Amerika, die eerder naar Spanje zijn verhuisd vanwege politieke instabiliteit en veiligheidsproblemen in hun thuislanden. Deze cliënten overwegen nu een verhuizing naar landen zoals Portugal, Italië of Zwitserland.

Lagere inkomstenbelastingtarieven

De Portugese regeling voor niet-reguliere bewoners, samen met de “Golden visa”, biedt lagere inkomstenbelastingtarieven, vrijstelling van belasting op buitenlandse inkomsten, een vast belastingtarief van 20% voor inkomsten uit bepaalde beroepen, en fiscale vrijstellingen bij erfenissen, schenkingen en vermogensbelasting. Deelnemers kunnen genieten van dit regime voor een periode van tien jaar.

Vermogens van meer dan drie miljoen euro

De heractivatie van de vermogensbelasting in de Spaanse regio’s als Madrid en Galicië (Andalusië is het aan het bestuderen), als gevolg van de goedkeuring van de belasting op grote vermogens, heeft dus invloed op deze trend. De belasting is van toepassing op vermogens van meer dan drie miljoen euro, met de eerste 700.000 euro vrijgesteld. Dit heeft invloed op regio’s zoals Madrid en Galicië, waar de vermogensbelasting voorheen was verminderd.

Aantal vermogenden in Spanje gegroeid

Volgens gegevens van de Spaanse belastingdienst is het aantal vermogende individuen in Spanje de afgelopen tien jaar met 33% gestegen tot 231.367, met een gemiddeld vermogen van 3,66 miljoen euro. In Madrid is dit gemiddelde zelfs 11,6 miljoen euro (20.030 individuen). Dit benadrukt de impact van deze belastingmaatregelen op een aanzienlijk deel van de Spaanse bevolking.

Lees ook: ‘Beckham-regeling’ niet toegankelijk voor buitenlanders in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk