Nee, Brussel gaat de EU-herstelfondsen voor Spanje niet bevriezen

door admin
Nee, Brussel gaat de EU-herstelfondsen voor Spanje niet bevriezen

Dit bericht dat door onder meer El Mundo, ABC en La Razón werd overgenomen, werd direct op vrijdag ontkend door Veerle Nuyts, woordvoerder van Economie van de Europese Commissie. 

Bloomberg verzekerde dat Spanje het risico liep dat de Europese Commissie de volgende overdracht van Europese fondsen zou kunnen opschorten, omdat ze zogenaamd geen auditsysteem en controle op de verdeling van dat geld zouden implementeren. Dit nieuws werd overgenomen door de landelijke kranten, ondanks dat El Mundo’s correspondent in Brussel, Pablo R. Suanzes, het nieuws op sociale media al had ontkend. 

President Madrid deelde het nieuws

Ook de president van de Gemeenschap van Madrid, Isabel Díaz Ayuso, deelde het nieuws dat op ABC werd gepubliceerd op Twitter en zei daarbij dat “de EU de herstelfondsen voor Spanje bevriest totdat het land aangeeft waaraan het wordt uitgegeven. 

“Elke aantijging is ongegrond”

Veerle Nuyts besloot vervolgens zes tweets te publiceren waarmee ze de informatie ontkende. “Elke aantijging is ongegrond”, aldus de woordvoerder van de EC. “Spanje heeft op bevredigende wijze alle mijlpalen en doelstellingen bereikt die verband houden met alle betalingsverzoeken die tot nu toe zijn ingediend, en de daaraan gekoppelde financiering is uitbetaald, onder voorbehoud van goedkeuring door de lidstaten”, benadrukte Nuyts.

Ze voegde toe dat Spanje de zogenaamde “Mijlpaal 173” “naar tevredenheid” heeft vervuld. “De implementatie van een computersysteem voor de monitoring en controle van het plan”, benadrukte zij op sociale netwerken. Hiertoe heeft de regering een reeks toezeggingen aangegaan die zijn uitgewerkt in de voorlopige evaluatie die werd gedaan in het eerste betalingsverzoek. 

Een praktijk die voor de woordvoerder van de Economie van de Europese Commissie een gewoonte is. “Andere lidstaten hebben soortgelijke toezeggingen gedaan. Deze toezeggingen worden pas geëvalueerd op het moment van de bijbehorende betalingsverzoeken”, voegde zij eraan toe.

Op geen enkel moment sprake geweest van bevriezing fondsen

Veerle Nuyts legde verder uit dat het pas bij de volgende evaluatie, in het verzoek om de derde betaling aan Spanje, zal zijn wanneer de EC “de toepassing van deze toezeggingen zal beoordelen”, maar heeft op geen enkel moment gesproken over bevriezing Europese fondsen.

Na de berichten van de woordvoerder van de Europese Commissie, hebben veel gebruikers hun woede over Ayuso getoond en de president van Madrid bekritiseerd omdat zij het bericht niet heeft gerectificeerd of verwijderd. 

Derde betaling nog niet aangevraagd

Spanje heeft tot nu toe al 31 miljard euro ontvangen uit het Europese Next Generation fonds. Dat is ruim 44% van wat het land tot 2026 zal ontvangen uit Brussel. Spanje was dus het eerste land dat deze twee uitbetalingen presenteerde en ontving. Hiertoe heeft het land 83 mijlpalen en 9 doelstellingen naar tevredenheid gehaald.

De derde betaling van 6 miljard euro is nog niet aangevraagd. Deze zal gekoppeld worden aan het behalen van 29 mijlpalen en doelstellingen (20 hervormingen en 9 investeringen).

Dit vind je misschien ook leuk