Netflix-documentaire ‘Dos Cataluñas’ biedt inzicht in de Catalaanse crisis

door admin
catalonië docu dos cataluñas

Wie de laatste week het Spaanse nieuws heeft gevolgd, heeft kunnen lezen over de plotselinge terugkeer van Carles Puigdemont naar Barcelona. Het was de eerste keer sinds zijn vlucht naar het Belgische Waterloo zeven jaar geleden dat de voormalige president van de regio weer voet op Spaanse bodem zette.

Om meer te begrijpen over de achtergronden van het conflict in Catalonië voor en na de unilaterale onafhankelijkheidsverklaring in 2017 biedt de documentaire Dos Cataluñas op Netflix meer inzicht. Die geeft een diepgaand beeld van de gebeurtenissen voor en na 2017. De regisseurs waren Álvaro Longoria en Gerardo Olivares. Met hun documentaire verkenden ze de aanloop naar en de impact van deze historische gebeurtenis op de Catalaanse samenleving.

Verschillende perspectieven belicht

De documentaire kwam uit in 2018 met het doel “de wereld te laten zien wat er aan de hand is” en “verschillende stemmen aan het woord te laten”, aldus de regisseurs. Voor de productie werden meer dan 85 interviews afgenomen met belangrijke politieke leiders, politicologen en journalisten van verschillende ideologieën en achtergronden. De makers wilden een platform bieden waar alle standpunten gehoord konden worden.

Neutraliteit onder vuur

Veel recensenten prezen ‘Dos Cataluñas‘ om zijn poging tot neutraliteit en het bieden van een breder internationaal perspectief. Desondanks ontstond er in 2019 controverse toen de regisseurs in Berlijn de Cinema For Peace-prijs in de categorie Justitie ontvingen. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Berlinale en de regisseurs ontvingen de prijs uit handen van Puigdemont zelf. Dat trok de neutraliteit van het werk in twijfel. Kort daarna besloten de regisseurs het prijzengeld terug te geven. De prijsuitreiking had hun neutraliteit gecompromitteerd. Zowel Netflix als de productiemaatschappijen Morena Films en Sentido Films distantieerden zich van de prijs. Het incident benadrukte nog eens hoe gevoelig en complex de Catalaanse kwestie is, zelfs jaren na de gebeurtenissen van 2017.

Dit vind je misschien ook leuk