Nieuw medicijn tegen uitgezaaide borstkanker beschikbaar in Spanje

door admin
Nieuw medicijn tegen uitgezaaide borstkanker beschikbaar in Spanje

Vanaf het begin van deze maand zijn de pillen verkrijgbaar in Spanje. Het medicijn werd geproduceerd in samenwerking met Spaanse onderzoekers en vergroot de progressievrije overleving tot 28,2 maanden. Dit is een verdubbeling van de tijd bij de nu gangbare hormoontherapie.

De resultaten blijken uit een preklinische en klinische onderzoeken die werden uitgevoerd met het geneesmiddel Abemaciclib. Dit werd op de markt gebracht als Verzenios en ontwikkeld voor de stichting Lilly, zo zegt de arts Miguel Martín Jiménez, hoofd Medische Oncologie in het Hospital General Gregorio Marañón en president van Grupo Geicam, waar onderzoek naar borstkanker wordt gedaan.

Volgens Martín is Abemaciclib in staat een ‘bijdrage te leveren om borstkanker te chronificeren’ en bestaat uit ene paar simpele pillen ‘die in staat zijn de ziekte te controleren op een manier die nog niet eerder is getoond bij patiënten met hormonale tumoren. Bovendien heeft het medicijn erg weinig bijwerkingen en de bijwerkingen die er zijn, zijn ‘zeer goed te verdragen’. 

Voorheen kregen vrouwen met uitgezaaide borstkanker een hormonale behandeling die ervoor zorgde dat de ziekte voor een jaar te controleren was, maar na dit jaar ontstond resistentie tegen de therapie. Met het nieuwe medicijn is ‘dit panorama radicaal veranderd’, want in combinatie met de hormonen die genomen worden, heeft men bereikt dat de ziekte gedurende langere tijd onder controle gehouden kan worden en er geen resistentie optreedt tegen de behandeling voor er twee jaar verstreken zijn. En ‘dat is ongehoord’ bij dit type kanker, aldus de oncoloog. 

‘Het betekent een injectie van optimisme voor vrouwen die lijden aan deze zekte’. Eva Ciruelos van de afdeling Medische Oncologie van het Universitaire Ziekenhuis 12 de Octubre  en vicepresident van Solti, een onderzoekscentrum naar borstkanker, zegt eveneens dat er bij bijna 30.000 vrouwen per jaar borstkanker worden gediagnosticeerd in Spanje. Slechts 8 procent van de vrouwen die voor het eerst bij een arts zijn lijden aan uitzaaiingen. 

Het nieuwe medicijn is geschikt voor patiënten die lijden aan het type borstkanker dat luminaal wordt genoemd, een fenotype dat zich bij 70 procent van de patiënten met deze ziekte ontwikkeld en die positieve hormoonreceptoren heeft.

Dit vind je misschien ook leuk